Ubrzo "prelazno telo" za sever KiM?

Kraj maja je prvi rok da se formira "prelazno telo" koje treba da pomogne da srpske institucije na severu prihvate kosovske zakone, saznaje Danas.

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

20:36

Default images

Kraj maja je prvi rok do kada bi trebalo da se formira "prelazno telo" koje, prema Planu primene Sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, treba da pomogne da srpske institucije na severu Kosova prihvate kosovske zakone i uđu u kosovski sistem, nezvanično saznaje Danas.

U tom telu za sever KiM, kako je rečeno tom listu, pored predstavnika četiri srpske opštine i jednog koordinatora, trebalo bi da budu i predstavnici Vlade Kosova i EU. Beograd računa da će Srbe predstavljati predsednici opština.

Učešće srpskih predstavnika, kako se očekuje, trebalo bi da bude i jedna od tema najavljenog susreta premijera i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa predsednicima opština sa severa KiM.

Kako je ya "Danas" rečeno, državni zvaničnici ovu temu nisu pominjali u dosadašnjim susretima sa predsednicima opština sa severa, koji kažu da su obavezni da poštuju odluke svojih skupština opština i rezultate sretenjskog referenduma, na kome su Srbi severno od Ibra rekli "ne" institucijama samoproglašene kosovske države.

Izvori lista "Danas" tvrde da će uskoro za sever biti imenovana i dva regionalna komandira Kosovske policije - Srbin za srpske opštine Leposavić, severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan, a Albanac za južni deo Mitrovice, Srbicu i Vučitrn. Prema najavama iz diplomatskih izvora, do sredine juna sve bezbednosne strukture na severu trebalo bi da se integrišu u KP, koja je briselskim sporazumom priznata kao "jedina na Kosovu".

Vlada Srbije formirala je srpski deo Odbora za primenu sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Predsednik je šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, a potpredsednici su - generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević. Odbor ima devet članova iz više ministarstava.

U Skupštini Kosova juče nije bilo zvanične potvrde toga kada će se poslanici izjašnjavati o Nacrtu zakona o ratifikaciji Prvog međunarodnog sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je kosovska vlada usvojila u utorak. Iako je predsednik parlamenta Jakup Krasnići najavio da ovaj dokument ide u redovnu proceduru, izvori lista "Danas" ne odbacuju mogućnost da će se o "ratifikaciji" vanredno raspravljati u četvrtak ili petak.

Dačić: Sprovođenje bez dileme

Premijer Ivica Dačić obećao je juče pred poslanicima Evropskog parlamenta da će Vlada Srbije učiniti sve da se sporazum s Prištinom u potpunosti sprovede. "Tu nema mesta za dileme", rekao je Dačić u govoru pred Spoljnopolitičkim komitetom EP u Briselu.

On je naglasio da Srbija tim sporazumom nije priznala Kosovo, ali je svesna situacije na terenu.

"Ovde se ne radi ni o stvaranju neke nove Republike Srpske, nego o šansi da se uspostavi bezbednost za sve zajednice na KiM", poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: