Denio bez komentara za reportažu

Ambasador Francuske Fransoa-Gzavije Denio nije želeo da komentariše reportažu francuske televizije o navodnom krijumčarenju oružja iz Srbije u Francusku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

21:27

Default images

Ambasador Denio je izjavio da dve zemlje odlično sarađuju u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

"Francuska ambasada ne komentariše reportaže medija", navedeno je u saopštenju ambasade dostavljenom Tanjugu povodom izveštaja da je televizija ''Frans 2'' emitovala osmominutnu reportažu o švercu oružja iz Srbije u Francusku i najave ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića da će Beograd od Pariza zatražiti objašnjenje .

"Kada je reč o ilegalnoj trgovini oružjem, Francuska i Srbija imaju veoma pozitivnu saradnju u vezi s tim problemom, koji se tiče čitavog regiona", piše u saopštenju.

''Blic'' je u nedelju objavio da je "Frans 2" u martu u svom dnevniku u udarnom terminu emitovao reportažu o švercu oružja za koju je, prema pisanju tog dnevnika, istraga u Srbiji pokazala da je lažna priča s lažnim akterima.

Mrkić je izjavio ''Blicu'' da će Direkcija Ministarstva spoljnih poslova istražiti taj slučaj i da će Srbija zatražiti od Francuske objašnjenje i "razjašnjenje svih neistina", ocenivši da je cela ta priča bizarna i da nanosi veliku štetu Srbiji.

''Da je to o čemu se govori u reportaži istina, šta mislite koliko puta bi nam francuske vlasti skrenule pažnju'', rekao je šef srpske diplomatije.

Prema Mrkićevim rečima, ako se dokaže da je reč o tendencioznoj reportaži, Srbija će upotrebiti sve mehanizme da efekte već pričinjene štete minimizira.

Francuski novinari Frank Ženozo i Režis Mate su u februaru došli u Srbiju kako bi napravili reportažu o švercu oružja, a posrednik u tome je, kako piše ''Blic'', bio novinar Aleksandar M.

On je, kako se navodi, angažovao svog brata od tetke Nenada Mirkovića, već poznatog policiji, i Mirkovićevog kuma Žarka Blagojevića, koji je uzeo pištolje od tasta i od oca, a pušku je kupio u naselju Umka.

Novac za pušku je dobio od francuskih novinara. Potom su, kako je preneo dnevnik, snimili spornu reportažu u kojoj su Mirković i Blagojević prikazani kao trgovci oružjem, a za te uloge su dobili 800 evra, jer su govorili sve ono što je francuski novinar tražio od njih.

Novinar Ženozo je u reportaži, pokrivenoj i kadrovima s beogradske autobuske stanice, naveo da se oružje u Srbiji skriva u automobilima ili autobusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: