Pahor: Moguć rascep EU na dve lige

Slovenački predsednik Borut Pahor ocenio je da postoji mogućnost da se Evropska unija, zbog krize, rascepi na dve kategorije zemalja.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2013.

21:10

Default images

"Hrvatska postaje 28. članica EU u trenutku kad su moguća dva smera razvoja Unije - jedan koji svi žele i u kojem će svih 28 zemalja ostati zajedno u Uniji jedne kategorije, i drugi u kojem će se Unija rascepiti na zemlje prve i druge kategorije", rekao je Pahor, koji je zajedno sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem gostovao na Univerzitetu u Zagrebu.

Nije dovoljno želeti da budeš u prvoj ligi, rekao je Josipović, koji smatra da "Evropa različitih brzina ne bi smela biti put amputacije, nego put jačanja, tako da svi, uz potrebne uslove mogu da pređu u prvu kategoriju", javila je agencija Hina.

Hrvatska mora da se potrudi da bude sposobna da zaigra "u prvoj ligi, a ako se dogodi da zaigramo u drugoj, moramo biti spremni da što pre pobedimo i da pređemo u viši rang takmičenja", rekao je Josipović.

Pahor je rekao da će među zemljama prve kategorije biti one koje mogu opstati i rešavati svoje tekuće probleme i pomagati drugima.

Hrvatski predsednik ocenio je da je Hrvatska prošla "četiri tranzicije - državnu, ekonomsku, demokratsku i strukturnu".

Prvu je, kako je naveo, obeležio raspad Jugoslavije, druga je bio prelaz iz socijalizma u kapitalizam, treća faza bio je prelazak iz jednostranačja u višestranačje, a četvrta ukupno prilagođavanje pravnom i društvenom okviru EU.

Gostovanjem na zagrebačkom Univerzitetu, slovenački predsednik završio je službenu posetu Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: