"Odnos Tadić-Josipović bez koristi"

Aleksandar Vučić smatra da ni Srbija ni Hrvatska nisu imale koristi od dobrih odnosa hrvatskog i bivšeg srpskog predsednika Ive Josipovića i Borisa Tadića.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

12:19

Default images

Prvi potpredsednik Vlade rekao je za zagrebački "Globus", da bi sada bilo dobro i za Srbiju i za Hrvatsku da unaprede odnose, političku i ekonomsku saradnju.

Istakao je i da je akcija "Oluja" bila najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata i da Srbija ne može da razume veselje Hrvata napominjući da je u ratovima devedesetih bio na strani svog naroda.

"Problem je nas Srba što nismo razumeli šta se u Evropi i svetu promenilo nakon pada Berlinskog zida. Ni ja nisam razumeo, izvinjavam se i kriv sam zbog toga svom narodu", rekao je.

U intervjuu hrvatskom nedeljniku, Vučić je primetio da u Beogradu i Vojvodini živi veliki broj izbeglih Srba iz Hrvatske, koji najvećim delom žele da ostanu u Srbiji sa svojim narodom. Kad je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, Vučić je istakao značaj unapredenja ekonomskih veza jer, kako je rekao, "šta god dve zemlje radile na području ekonomije, dobro je da to bude jedinstven projekt, a ne da ga posebno radimo u obe zemlje".

"Mislim da postoji velik obostrani interes da napravimo novu železničku prugu Beograd - Zagreb, da napravimo ozbiljnu železnicu i ozbiljne vozove, jer je to važno i za jedne i za druge", rekao je Vučić, ističući da će se u zajedničkom izlasku na međunarodnom tenderu dobiti mnogo povoljniju cenu nego ako svako radi pojedinačno.

Govoreći o odnosima s Rusijom i o statusu posmatrača Srbije u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Vučić je naglasio da se tu radi o parlamentarnoj saradnji, a ne o realnoj vojnoj saradnji.

Najavio je da će on i predsednik Nikolić 21. maja u Moskvi razgovarati s predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom i da očekuje nastavak vojne, vojno-tehničke i svake druge saradnje sa Ruskom Federacijom.

Podsetio je i na saradnju Srbije sa zemljama koje su u članstvu NATO-a, sve u okviru Deklaracije Skupštine Srbije o neutralnosti - da bude pouzdan i stabilan partner svima na zapadu, a istovremeno i prijatelj Rusije.

"Prioritet Srbije je put u EU, ali podrazumeva se da želimo dobre odnose sa svima drugima. Mesto Srbije je u Evropi, a želimo dobru saradnju s Ruskom Federacijom", rekao je.

Na pitanje hoće li Srbija u NATO, Vučić je ponovio stav da deklaracija o neutralnosti ne dozvoljava Srbiji da uđe u NATO, ali i da ne zna hoće li se to promeniti ili neće.

"Srbija mora graditi savezništva na zapadu da ne bi bila sama na vetrometini. Na želim učestvovati u drugačijoj politici, jer je to ugrožavanje opstanka Srbije", rekao je.

Na pitanje o predsedniku SNV Miloradu Pupovcu, rekao je da bi voleo da izbegne odgovor i napomenuo: "On se uvek aktivno uključivao u politiku Srbije, a ja ne bih da kažem ni jednu reč o Srbima u Hrvatskoj u smislu političke ocene."

Na pitanje o pregovorima s Prištinom, Vučić je naglasio da je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izuzetno korektna: "Prvi put niko nije radio protiv Srba. Iskreno je želela da se postigne sporazum."

"Mogu reći da nisam radostan, ali sam potpuno svestan naše pozicije", zaključio je Vučić o sporazumu s Prištinom i ocenio da nije realno stvaranje velike Albanije, iako "to žele Beriša i neki drugi krugovi"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: