"Kosovske snage neće moći na sever"

U sedištu NATO-a u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

18:01

Default images

Srpska delegacija završila je sastanak u Briselu u sedištu NATO-a.

U prisustvu Ketrin Ešton srpska strana je dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa, kada im je za ulazak potrebna saglasnost, kako NATO-a tako i lokalne srpske zajednice.

Generalni sekretar NATO-a je izjavio da će NATO učiniti sve kako bi se implementirao sporazum Beograda i Prištine i da se nada da će on biti postignut.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je, posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka. Kako izgleda tekst sporazuma možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: