Četvrtak, 29.11.2012.

20:46

Ban: Dvodržavno rešenje zakasnilo

Dvodržavno rešenje izraelsko - palestinskog sukoba je odavno zakasnilo, izjavio je danas generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Izvor: Tanjug

Default images

Podsetimo, večeras se u Generalnoj skupštini UN glasa o palestinskom zahtevu za unapređenje statusa u državu nečlanicu.

"Postizanje dvodržavnog rešenja, kome su se i Izrael i Palestinci posvetili dugo kasni", rekao je Ban u poruci povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom.

On je naglasio potrebu da se hitno obnove napori kako bi se rešenje postiglo, u međunarodnoj zajednici, kao i od palestinskih i izraelskih lidera.

"Pozivam izraelske i palestinske lidere da pokažu viziju i odlučnost. Takođe, apelujem na međunarodnu zajednicu da im pomogne da utru kredibilan politički put kojim će ostvariti legitimne aspiracije obe strane", kazao je Ban.

Osvrćući se na nedavno postignuto primrije između Izraela i Hamasa, nakon osmodnevnog nasilja, Ban je istakao neophodnost održanja primirja.

"Okviri sporazuma su odavno jasni, izneti u rezolucijama Saveta bezbednosti UN, madridskim principima", uključujući zemlju za mir, mapu puta, arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. i postojeće sporazume između dveju strana.

"Ono što je sada potrebno je politička volja i hrabrost, kao i osećaj za istorijsku odgovornost i vizija za mlađe generacije", istakao je generalni sekretar UN, pozvavši na obustavljanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu i istakavši da je takva aktivnost "suprotna međunarodnom pravu i da mora prestati".

"Unilateralne akcije na terenu neće biti prihvaćene od međunarodne zajednice", rekao je Ban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: