Uhapšen i sin bivšeg lidera Irana

Posle hapšenja ćerke bivšeg iranskog predsednika i uticajnog političara Akbara Hašemija Rafsandžanija, vlasti u Teheranju uhapsile su i njegovog sina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

23:11

Default images

Mehdi Hašemi je uhapšen posle višečasovnog ispitivanja na aerodromu po povrtaku iz Britanije preko Dubaija, gde je živeo protekle tri godine, javio je AFP, pozivajući se na iransku novinsku agenciju IRNA.

Iranske vlasti su izdale nalog za hapšenje Rafsanžanijevog sina 2010. godine.

On je kao i njegova sestra Faezah Hašemi optužen za učešće u demonstracijama 2009. godine, kada je predsednik Mahmud Ahmadinedžad dobio drugi mandat na izborima koje je opozicija kritikovala kao nameštene. Mehdi Hašemi je tada pobegao iz zemlje.

Iranske vlasti uhapsile su juče i ćerku Faezah Hasemi, kako bi odslužila šestomesečnu kaznu zatvora zbog propagande protiv vladajućeg sistema.

Sudska presuda je doneta ranije tokom godine, a Rafsandžanijevoj ćerki je zabranjena svaka politička aktivnost u narednih pet godina.

Rafsandžanijeva porodica je izložena pritisku vlasti od reizbora Ahmadinedžada 2009. na kojima je Rafsandžani (78) podržao njegovog protivnika.

Rafsandžani se zalaže za umereniji pristup Zapadu, a poslednjih meseci bilo je nekih nagovešaja njegovog povratka na političku scenu. Naredni predsednički izbori održaće se 14. juna 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: