Drevs: Veselinović stoji iza nereda

Komandant Kfora Erhard Drevs tvrdi da iza nasilja protiv vojnika Kfora i paljenja barikada na severu Kosova stoji Zvonko Veselinović i njegov brat.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.12.2011.

12:54

Default images

“Nasilni napad na Jarinju je organizovan i vođen lično od Zvonka Veselinovića. Imamo snimak toga, a na Jagnjenici je vođen i organizovan od strane njegovog brata, i imamo snimak i toga”, rekao je Drevs.

Kfor, prema rečima Drevsa, ima snimke dešavanja sa barikada, i zahvaljujući njima već se zna određeni broj ljudi koji je učestvovao u organizovanju incidenata. Ti snimci, kako je objasnio, su prosleđeni Euleksu, koji blisko sarađuje sa srpskim vlastima.

Od pomenutih srpskih vlasti, međutim, danas nije bilo moguće saznati da li je tim povodom pokrenuta bilo kakva istraga.

Sam Veselinović ponudio se pravosudnim organima Srbije odmah nakon što je njegovo ime procurilo sa sednice skupštinskog odbora za bezbednost, na kojoj su ga predstavnici službi bezbednosti imenovali kao čoveka koji je predvodio lokalne Srbe u sukobu sa Kforom na jarinju 27. septembra.

"Ja ću doći gde god da treba, pojavaću se i odgovaraću za nešto ako sam kriv“, kazao je tada Veselinović.

U međuvremenu se o njemu pisalo kao o čoveku koji je odgovoran za paljenje prelaza Jarinje, kriminalcu, šverceru naftnih derivata, Arkanu iz Kosovske Mitrovice i čoveku mutnih poslova za kosovskim Albancima. Veselinović je i to demantovao, tvrdeći da nikada ni za šta nije osuđen.

Da su kriminalci ipak učestvovali u paljenju Jarinja, potvrdio je i predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za B92, ali je ministar policije Ivica Dačić rekao da srpska policija nema načina da ga uhapsi, dodajući da je laž da Veselinović rukovodi otporom Srba na severu Kosova.

Kfor mogao da koristi bojevu municiju

Njujork Tajms prvi obavio sliku Zvonka Veselinoviæa
S druge strane, Drevs je danas u razgovoru sa srpskim novinarima, koji su na Kosovu u organizaciji Međunarodne civilne kancelarije, govorio i o tome da su vojnici Kfora imali dozvolu da koriste bojevu municiju u slučajevima nereda u Jagnjenici i na Jarinju.

Drevs je kazao da su prilikom incidenta na Jagnjenici bojevu municiju koristili isključivo oni koji su delovali protiv Kfora i da vojnici Kfora nisu pogođeni samo bojevom municijom, već i ručnim granatama tipa M75 i Molotovljenim koktelima.

“Odobrio sam im da koriste bojevu municiju, što nisu učinili iz jednog razloga, a to je jer nisu mogli da jasno identifikuju pojedince koji su bacali Molotovljeve koktele i granate, koji su se krili iza građana koji su protestovali”, rekao je nemački general.

Drevs tvrdi da su vojnici Kfora identifikovali lica koja su koristila oružje protiv međunarodnih vojnika.

On je rekao da su najmanje dve granate bačene među vojnike Kfora i da su neki od njih zadobili opeketine, a da se dvoje, uključujući komandanta jedinice, nalaze i dalje na lečenju.

Drevs tvrdi da su sve operacije Kfora, uključujući one na Jarinju i Jagnjenici, izvršene bez žrtava, da su uvek vođene na prepad, a da je do povređenih došlo tek nakon što su vojnici Kfora napadnuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: