Konuzin:Branite svoje interese Srbi

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin oštro kritikovao učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

15:05

Default images

"Zar u ovoj dvorani nema Srba?", uzviknuo je u nekoliko navrata Konuzin, govoreći emotivno i povišenim tonom na panelu posvećenom globalnim bezbednosnim promenama.

Ruski ambasador je optužio NATO i Kfor da u ovom trenutku krše Rezoluciju 1244, jer hoće da dovedu na granicu sa Srbijom kosovske carinike i vojnike, a niko od učesnika Foruma to ne pominje.

Konuzin je rekao da će u Savetu bezbednosti UN, na današnjoj specijalnoj sednici o Kosovu, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da "ovde u dvorani nema nikog ko brani interese Srbije".

On je još rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti.

Ruski ambasador je nakon 15-minutnog, vrlo glasnog, govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije, u kojoj se održava Bezbednosni forum na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova više evropskih država, stručnjaci za spoljnu politiku i bezbednost, novinari. Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da "ne stoje" primedbe ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina. Ona veruje da ruski ambasador nije dovoljno pažnje posvetio početku foruma, kada se govorilo o Kosovu.

Lihtova je podsetila da je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju Foruma govorio o situaciji na severu Kosova i naglasila da je tom prilikom poslao poruke, a da verovatno Konuzin "nije dovoljno pažnje posvetio onome šta se desilo i zato je tako postupio".

Lihtova je dodala da su i novinari tokom pauza razgovarali sa učesnicima Foruma najviše o stanju na Kosovu.

Predsednik Srbije je otvarajući prvi Beogradski bezbednosni forum izrazio zabrinutost zbog najave unilateralnih akcija Prištine na administrativnoj liniji na severu Kosova, ističući da takve akcije ugrožavaju mir i stabilnost u čitavom regionu. Forum, koji je jutros otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, organizovali su Fond za političku izuzetnost i Evropski pokret u Srbiji.

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o Kosovu na sednici koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin je uoči sednice izjavio da su planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova veoma opasni i "daleko od demokratskih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

630 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: