"Srbija neće povući rezoluciju"

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, gostujući u "Utisku nedelje" na B92, izjavio da Srbija ne planira da povuče rezoluciju koju je podnela GS UN.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 05.09.2010.

21:35

Default images

Politički analitičari Boško Jakšić i Đorđe Vukadinović ocenjuju da bi od eventualnog povlačenja rezolucije Srbija imala samo štetu.

"Rezolucija nije cilj, već sredstvo, a ono što Srbija u Njujorku želi da postigne u UN jeste zaključak postupka pred Međunarodnim sudom pravde i otvaranje puta novim pregovorima koji će dovesti do rešenja", kaže Jeremić.

On dodaje da, ukoliko bude postignut dogovor, kompromis može biti sproveden bez povlačenja rezolucije.

"Vode se intenzivni razgovori sa svim međunarodnim činiocima, i sa onima koji su priznali Kosovo i sa onima koji nisu", kaže Jeremić.

Ministar spoljnih poslova je istakao da Srbija 9. septembra na sednici Generalne skupštine UN želi da postigne okonočanje procesa pred Međunarodnim sudom pravde i da zaključak bude takav da omogući nastavak napora da se Srbija odupre jednostranom uspostavljanju kosovske državnosti.

"Drugi cilj je otvaranje puta novim pregovorima koji će dovesti do kompromisnog rešenja za Kosovo. Treće, želimo da uspostavimo regionalni mir i stabilnost otklanjajući opasnost od uspostavljanja presedana, a to je da se jednostranim aktima mogu stvarati nove države, i pod četiri, da ne ulazimo u sukob i konfrontaciju sa zemljama sa kojima sutra želimo da budemo partneri u EU", rekao je Jeremić.

On je ponovio da su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU i odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima i da su ti ciljevi podjednako važni.

Spoljnopolitički analitičar „Politike“ Boško Jakšić smatra da ne bi trebalo sad odustati od rezolucije.

"Ukoliko bi odustali, mi ne bi bili nikakav respektabilni partner za bilo kakve pregovore ni u EU ni u svetu. Poslali bismo poruku ljudima koji nisu priznali Kosovo“, smatra Jakšić.

Đorđe Vukadinović, glavni urednik časopisa "Nova srpska politička misao", smatra da povlačenje rezolucije nije kompromis već kapitulacija.

"Kosovo se ne čuva, za njega se bori svuda, na raznim mestima, u raznim arenama, a najviše, nažalost, na terenu gde stvari ,nažalost, ne stoje sjano, ali ona čuva minimum dostojanstva ovoj državi, pa na kraju krajeva i diplomatiji. U tom slučaju ja bih rekao da povlačenje nije opcija i da je ono ravno ne kompromisu, tu je najzanimljivijii moram reći najbrutalniji ovako sa kombinacijom britanskog humora, a malo i imperijalne arogancije britanske ministar Hejg kada je rekao - pa kompromis je da povučete rezoluciju. Pa to nije kompromis, to je kapitulacija", kaže Vukadinović.

U utorak se u Briselu, povodom nacrta rezolucije, sastaju visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednik Srbije Boris Tadić. Susret Eštonove i Tadića jedan je u nizu za koji se veruje da bi mogao da doprinese iznalaženju kompromisnog rešenja o tekstu rezolucije o kome bi Generalna skupština UN trebalo da se izjasni na zasedanju zakazanom za 9. septembar.

Mićunović: Povlačenje ili nova rezolucija

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, s druge strane, ocenjuje da bi, čak i ako bi podneta rezolucija o Kosovu nekako prošla na sednici Generalne skupštine UN, to pogoršalo odnose Srbije sa Evropom i SAD na duže vreme i zato je najbolje rešenje dogovor sa njima.

Mićunović je za Radio Slobodna Evropa rekao da postoje dva načina na koje Srbija može da postupi, od kojih joj jedan - povlačenje rezolucije, nije po volji jer "deluje malo kapitulantski, kao da niste dobro uradili domaći zadatak, pa ga morate uraditi ponovo".

Prema njegovim rečima, jedno rešenje bilo bi da EU u obliku amandmana predloži drugačiju formulaciju oko dva stava koji izazivaju polemiku, pa da onda Srbija prihvati te amandmane i oni postanu sastavni deo Rezolucije, koja bi onda mogla
da prođe ogromnom većinom glasova.

"Druga varijanta je da radimo na pravljenju zajedničke Rezolucije sa Španijom i Grčkom, a da se naša povuče", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: