File: EU čeka odluku MSP o Kosovu

Evropski komesar Štefan File izjavio da je za EU da je presudno važno "mišljenje" Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti u Prištini.

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

19:29

Default images

File je u raspravi o Kosovu i Albaniji u Evropskom parlamentu u Strazburu podržao predlog rezolucije o Kosovu, o kojoj će se sutra glasati u plenumu EP.

U predlogu rezolucije, koju je tesnom većinom usvojio Spoljnopolitički odbor EP, kaže se da bi se pozdravilo priznavanje nezavisnosti Kosova od svih članica Evropske unije.

Takođe se navodi da EP smatra da Srbija treba da "pragmatično postupa prema pitanju statusa Kosova", iako prihvata da "priznavanje Kosova zasad nije prihvatljiva politička mogućnost za vođstvo u Beogradu".

File je u raspravi skrenuo pažnju na to da "zemlje članice EU imaju različita stanovišta o statusu Kosova".

"Ipak, članice Unije su jedinstvene u angažovanju u odnosu na Kosovo, a to je i stav Evropske komisije", rekao je File.

Evropski komesar za proširenje je naveo da i rasprava o rezoluciji pokazuje da je parlament EU takođe predan evropskoj perspektivi Kosova, kao delu šireg regiona.

File je rekao da je dvaput ove godine posetio Kosovo i "imao korisnu razmenu mišljenja s lokalnom zajednicom".

"Ja potvrđujem podršku Evropske unije lokalnoj zajednici na Kosovu i pozivam na saradnju i dijalog".

Komesar za proširenje je ukazao na to da je Evropska komisija u oktobru prošle godine izdala "mišljenje" o razvoju na Kosovu, a Savet ministara je Evropsku komisiju pozvao da podrži napredak Kosova ka EU, u skladu s evropskom perspektivom regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: