Blic: Građani ne veruju poslanicima

Istraživači medija kažu za Blic da je rejting Skupštine tako nizak i da poverenje u poslanike ima mali broj građana da se to svodi samo na njihovu bližu rodbinu

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

09:50

Default images

Svetlana Logar, direktorka Strateškog marketinga kaže za da građani ni u trenucima povećanja optimizma, kakav je unelo stavljanje Srbije na belu šengensku listu, zasluge ne pripisuju poslanicima i da "nema indikatora da u ovim okolnostima rejting Skupštine može da skoči.

Nisko poverenje u Skupštinu građani imaju zato što vide i osećaju da se u njoj vodi stranačka boba i da sukobljavanje nije konstruktivno, u korist države.Vide da nije u pitanju sukob ideja već stranačkih interesa.

"Posle promena 2000. godine poverenje je bilo znatno veće, a prvi pad desio se vrlo brzo, u aprilu 2001. godine kada su se sukobili Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić, odnosno njihove dve stranke oko hapšenja i izručenja Slobodana Miloševića. Ljudi su to doživeli kao sukob političkih stranaka, a ne kao borbu za opštu dobrobit. Otada se rejting Skupštine sa neznatnim pomeranjima kreće između osam i 15 odsto“, kaže Logarova.

Prelomni trenutak u padu skupštinskog rejtinga koji pominje direktorka Strateškog marketinga obeležen je oduzimanjem 21 mandata poslanicima Demokratske stranke Srbije.

Trgovina mandatima i njihovo oduzimanje koji su, kao temelje za korupciju poslanika, obeležili period do 2006. godine, po mišljenju mnogih poznavalaca parlamentarne demokratije, osnovno su obeležje Skupštine i razlog njenog lošeg rada, ponašanja i još goreg ugleda u javnosti.

Situacija je zapečaćena Ustavom koji je uveo blanko ostavke i poslanike potpuno pretvorio u marionete stranaka, u puke izvršioce volje i interesa stranačkih lidera koje zanima samo visina njihove plate, naduvavanje dnevnica i mogućnost da zarade dobru penziju za kratko vreme, uz nerad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: