Kosovo i kršenje principa OEBS-a

Kosovo je primer kako se osnivački principi OEBS-a danas ne primenjuju, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 28.06.2009.

11:50

Default images

Obraćajući se okupljenim na neformalnom sastanku šefova diplomatija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja (OEBS) na Krfu, posvećenom pitanjima bezbednosti, Jeremić je rekao da se u poslednje vreme ta transatlantska i transevropska organizacije nalazi "u središtu krize poverenja".

"Flagrantan primer za to je Kosovo. Unilateralna deklaracija nezavisnosti od strane ethničkih albanskih vlasti u našoj južnoj pokrajini je jednako pokušaju da se nasilno podeli Srbija", rekao je Jeremić.

To je, kako je naglasio, direktno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, Ustava Srbije, Povelje UN, protivno volji Saveta bezbednosti a predstavlja i kršenje OEBS-ovog Finalnog akta iz Helsinkija.

"Mi smo razočarani što nije zauzet zajednički stav protiv ovog kršenja osnovnih međunarodnih principa. Time su otvorena vrata da se teritorijalni integritet drugih zemalja dovede u pitanje", rekao je on.

On je ukazao da takav pristup Organizacije koja okuplja 56 zemalja i koja funkcioniše na principu konsenzusa može da navede kritičare da kažu da u OEBS-u postoje dupli standardi, "jedan za Kosovo a drugi za druge situacije".

Jeremić je dalje rekao da Srbija neće dozvoliti da se problem Kosova "gurne pod tepih" i podsetio da je Srbija odgovorila na te izazove na način u skladu sa Helšinskim principma, da nije išla ka konfrontaciji niti preduzimala jednostrane mere, kao i da je isključila upotrebu sile i uvođenje ekonomskih sankcija.

Uskoro ruski kredit

Jeremić je posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim izjavio da Srbija uskoro može da očekuje da će doći do realizacije kreditnog aranžmana o kojem su govorili predsednici Rusije i Srbije.

"Sa ministrom Lavrovom imali smo dug i iscrpan razgovor. Nastavljamo da najbliže sarađujemo kada je reč o Kosovu", rekao je Jeremić i nagalasio da je još jednom potvrđena puna ruska podrška Srbiji.

Tokom dvodnevnog neformalnog ministarskog sastanka OEBS, Jeremić je razgovarao i sa ministrima inostranih poslova Italije, Španije i Portugalije, Frankom Fratinijem, Migelom Anhelom Moratinosom i Luišom Amadom, kao i sa šefovima diplomatija Slovenije, Slovačke, Luksemburga, Hrvatske, BiH i Belgije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: