Usvojena rezolucija o Kosovu u EP

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Kosovu i pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

10:10

Default images

U rezoluciji se navodi da "prelazni aranžmani dogovoreni između UN i Vlade Srbije moraju da budu ponovo razmotreni u skladu s razvojem događaja na terenu, kada Euleks postigne svoju punu operativnu sposobnost". Parlament je na zasedanju u Strazburu usvojio rezoluciju koju je predložio holandski poslanik Jost Lagendajk sa 424 glasa za i 133 protiv.

Evropski parlament je usvojio zajedničku rezoluciju o Kosovu koja definiše obaveze EU prema Kosovu, spremnost da se pomogne razvoj i obećanje o članstvu u EU.

Parlament pozdravlja činjenicu da je Vlada Srbije pristala na raspoređivanje misije Euleksa koju poslanici EU vide kao najvažniju misiju evropske bezbednosne i odbrambene politike.

Evropski poslanici su pozvali Euleks da se zbog jačanja pravne države na Kosovu, odmah prihvate pitanja sudskih zaostataka u slučajevima koji su pod međunarodnim nadzorom i među kojima bi prednost trebalo da imaju slučajevi međuetničkog nasilja, vojnih zločina i korupcije na visokom nivou.

Za efikasan progon počinilaca na visokim položajima, koji su počinili krivična dela, posebno u vezi sa ratnim zločinima, je od suštinskog značaja osnivanje programa za zaštitu svedoka koji će raditi.

Usvojena rezolucija podržava poboljšanje bezbednosne situacije na Kosovu i zalaganja kosovske policije da dosegne visok stepen stručnosti i pozdanosti.

Poslanici su izrazili i zabrinutost zbog privredne situacije na Kosovu i negativnih posledica koje donosi sporo sprovođenje reformi, raširenu korupcija i organizovani kriminal.

Kosovska vlada bi morala da uloži više napora u poboljšavanje preglednosti i odgovornosti svog rada, kao i da ojača veze između političkih organizacija i civilnog društva.

Javna sredstva i novac međunarodnih donatora moraju biti korišćeni na pregledan i odgovoran način, a Evropska komisija treba Kosovu da nudi pomoć u približavanju evropskim standardima u oblasti javnog sektora i preglednosti privrede.

Rezolucija o Kosovu poziva Evropsku komisiju i države članice EU da pomognu kosovskim vlastima kojima u ključnim oblastima javne uprave ozbiljno nedostaju odgovarajući kadrovi, najpre osposobljavanjem javnih službenika i poboljšavanjem komunikacijske infrastrukture.

Podsetimo, od 27 članica EU, nezavisnost Kosova nisu priznale Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Pitanje manjina

Što se tiče manjina, Evropski parlament poziva međunarodne i lokalne vlasti da odrede pravni status Roma, Aškalija i Egipćana koji žive na Kosovu bez državljanstva.

Poslanici smatraju da im treba garantovati kako pravo na vlasništvo, tako i jednakopravan pristup kvalitetnom redovnom školovanju koje tamo gde je moguće treba da se odvija na njihovom maternjem jeziku. Isto tako, pomenute manjine treba da imaju pristup tržišta rada i zdravstvene nege.

Evropski poslanici su jako zabrinuti zbog slabog zdravstvenog stanja romskih porodica u izbegličkim logorima Osterode i Česmin Lug, gde su postojeći uslovi posledica neprimernog položaja logora, koji se nalazi na jako zatrovanom zemljištu iznad rudnika olova u Trepči.

U rezoluciji se istovremeno pozivaju sve države članice EU da zauzmu umeren i razuman pristup prema pitanju prisilnog vraćanja pripadnika etničkih manjina, pre svega kosovskih Srba i kosovskih Roma, koji već dugi niz godina žive u zapadnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: