Mogu li udžbenici da budu besplatni

Država mora da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce, smatra predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92, Beta

Petak, 19.09.2008.

13:18

Default images

Osnov za tu ideju Mićunović nalazi u Ustavu Srbije, koji propisuje da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. Mićunović je već dobio podršku od ministra prosvete Žarka Obradovića.

Dragoljub Mićunović najavljuje da će podneti inicijativu Ustavnom sudu, koji bi ocenio da li je država u obavezi da obezbedi udžbenike za sve osnovce. On navodi da bi time država doprinela smanjenju nejednakosti među decom.

"S jedne strane, ja sam video tu protivrečnost u Ustavu i zakonima i u praksi. U Ustavu, član 71, stoji da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. E sad, ako je nešto obavezno, ne možete ga ne učiniti besplatnim, i zato to i stoji", objašnjava Mićunović.

Inicijativu podržava i ministar prosvete Žarko Obradović, koji kaže da je trenutna situacija na tržištu udžbenika neprihvatljiva.

“Ono što ja kao ministar primećujem, udžbenika ima i cena im je visoka i mora da se plati. Ja bih voleo da udžbenika ima, da udžbenici budu besplatni i da to bude deo obrazovnog sistema u Republici Srbiji“, kaže Obradović.

Mićunović je podršku za inicijativu dobio i u Demokratskoj stranci, ali demokrate glavni problem za realizaciju vide u pronalaženju finansijskih sredstava.

"Kad sam ja to prvi put izneo, u vrhu DS-a je dočekano kao dobra ideja, jer hoćemo socijalno odgovornu vladu, hoćemo socijaldemokratsku stranku. Onda je došlo do izračunavanja koliko bi to koštalo i onda se pokazalo da košta i preko 30 miliona evra, pa to je veliki novac, odakle taj novac i tako dalje...", kaže Mićunović.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da kažu ima li u budžetu novca kojim bi se finansirala kupovina knjiga za osnovce.

I pored svih teškoća, Dragoljub Mićunović najavljuje pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom, a najavljuje i razgovore sa ministrima i premijerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: