Besplatan softver na srpskom

Besplatno korišćenje osnovnih računarskih programa na srpskom jeziku od naredne godine biće dostupno svim korisnicima u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2007.

18:21

Default images

Kako je saopštilo danas Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije, priprema se besplatni operativni sistem i osnovni programi na srpskom jeziku, koji mogu da pokriju veliki deo potreba običnih korisnika i malih preduzeća.

"U toku je rad na projektima koji se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, koji će omogućiti da se formira i srpska distribucija Linuks operativnog sistema, popularni OpenOfis paket, Mozila pretraživač i i-mejl klijent", navodi se u saopštenju.

Trenutno se, kako se ističe, lokalizuju dve verzije Linuks operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane - Ubuntu i Fedora, kao i softverski paket OpenOfis, koji pruža veći deo mogućnosti Majkrosoftovog paketa za kancelarijsko poslovanje.

"Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: