Aeroflot i Er Indija bi Jat

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da je ruski Aeroflot dao konkretnu ponudu za kupovinu Jat ervejza.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.05.2007.

09:06

Default images

Ilić je izjavio da za privatizaciju srpske aviokompanije Jat postoji veliko interesovanje, a da je najkonkretniju ponudu dao Aeroflot. Međutim, Tanjugu je u Jat ervejzu potvrđeno da je, pored Aeroflota, veoma ozbiljnu ponudu dala i kompanija Er Indija.

Ministar Ilić kaže da će o tome za nekoliko dana biti prosleđena informacija Vladi Srbije, koja će o sudbini Jata doneti konačnu odluku.

Prema njegovim rečima, ruski Aeroflot ponudio je da zadrži sve zaposlene u Jatu, kao i "da se naš avioprevoznik razduži, da se nabave nove letelice".

"Naravno, oni bi bili vlasnici u potpunosti ili samo delimično, o čemu će odlučiti Vlada Srbije", kazao je on.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je da bi Vlada Srbije do kraja juna trebalo da odluči na koji će način Jat biti privatizovan.

Jat: Najozbiljniji Aeroflot i Er Indija

Nacionalnom avioprevozniku Jat ervejz stigle su mnoge ponude za privatizaciju, među kojima su najozbiljnije ponude ruskog Aeroflota i kompanije Er Indija, potvrđeno je Tanjugu.

U Jatu navode da je interesovanje Aeroflota rezultat "dobre poslovne saradnje i kvalitetne komunikacije između dve kompanije".

Pregovori o privatizaciji sa ruskom kompanijom su u toku, ali se, takođe, još od decembra prošle godine intenzivno razgovara i o ponudi Er Indije, koja podrazumeva i strateško partnerstvo.

Kako su naveli u Jat ervejzu, za kupovinu kompanije zainteresovano je još nekoliko drugih kompanija, koje su za sada zahtevale da se ne pominju u javnosti.

"Konačnu odluku o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa bilo kojom kompanijom daće Vlada Srbije, kao vlasnik nacionalnog avioprevoznika", rekli su u Jatu.

Saradnja Jata i Er Indije započeta je još u decembru prošle godine, kada su predstavnici dve kompanije potpisali pismo o namerama zajedničkog poslovanja.

Tim dokumentom bilo je predviđeno iznajmljivanje Jatovih pilota indijskoj floti, školovanje indijskih pilota u Jatovoj pilotskoj akademiji u Vršcu, uspostavljanje direktnih letova Er Indije iz Beograda za SAD i Kanadu, kao i stvaranje zajedničke kompanije u Beogradu.

Time bi, u stvari, bila sprovedena dokapitalizacija Jat ervejza, koja bi podrazumevala strateško partnerstvo, ulaganje kapitala i prebacivanje novih aviona Er Indije u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: