U ponedeljak aukcija za Mobi 63

Austrijski Mobilkom, norveški Telenor i egipatski Oraskom nadmetaće se za Mobi 63 i licencu za mobilnu telefoniju u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

07:47

Default images

Javna aukcija zakazana je za 31. jul, a početna cena biće najveća cena dostavljena u ponudama zainteresovanih kupaca. Ta cena biće povećavana 20 miliona evra u svakom krugu licitacije. Po uslovima tendera, ponuđena cena za Mobi 63 i licencu ne može biti manja od 800 miliona evra.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta i jedan od članova Vladine komisije za utvrđivanje vlasničke strukture u Mobtelu Branko Kovačević ocenjuje za B92 da će, bez obzira na to ko pobedi na aukciji, korisnici mreže 063 biti zadovoljni zbog ulaganja koja će uslediti. "To su profesionalne kompanije i one, da bi preživele na tržištu, pre svega moraju da ulažu i investiraju. Dobro je i za Telekom da postoji nekakva konkurencija i oni će morati da prate sve što se dešava u tehnologiji da bi opstali na tržištu. To su kompanije koje sigurno raspolažu s dovoljno kapitala i koje će igrati profesionalnu igru na ovom tržištu", kaže on.

Kovačević kaže da je prijava samo tri kompanije za prodaju Mobtela rezultat afere koja je pratila tu telekomunikacionu kompaniju. "Postoji i verovanje da je Mobilkom, zbog sporazuma koji je početkom godine potpisao s Vladom, u značajnoj prednosti u odnosu na ostale učesnike aukcije. Radi se o visokoj ceni, o tome što je postojao spor i o pitanju kojom će se brzinom vraćati uložena sredstva, koja su dosta visoka, i koliko je stvarno tržište kojim Mobtel raspolaže jer verovatno treba da se investira u novu opremu, tehnologija se brzo menja i te investicije treba da budu dosta visoke", kaže Kovačević.

Na tender za kupovinu Mobtela prijavilo se 10 međunarodnih kompanija, ali samo su tri dostavile ponudu. Kako su mediji prenosili, za mrežu 063 u Srbiji bili su zainteresovani, između ostalih, Dojče telekom, Frans telekom, švedski Tele 2 i ruski MTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: