"Neofašizam se širi Evropom"

Jedna Afrikanka i dete su ubijeni, a jedna Turkinja ranjena u rasističkom napadu koji je šokirao tolerantnu Belgiju, piše Blic.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

12:55

Default images

U brzoj intervenciji policije, 18-godišnji napadač je ranjen u stomak i priveden je nakon što je odbio da preda oružje. Zločin se dogodio u centru Antverpena.

Ovako Blic piše o najgorem rasističkom napadu u Belgiji. Belgijski premijer Gaj Verhofštat obratio se naciji: "Ovaj užasan i gnusan zločin jeste vrsta ekstremnog rasizma. Moramo učiniti sve da ostanemo smireni kako naše društvo ne bi upalo u spiralu nasilja. Policija i sudstvo će učiniti sve što je potrebno da pravda bude izvršena“.

Dominik Rajnirs, portparol tužilaštva u Antverpenu, gradu koji je najjače utočište ekstremne desnice u Belgiji, odbila je da saopšti identitet napadača: „Mladić je ličio na skinhedsa, bio je obučen u crno i naoružan puškom velikog kalibra. Kada ga je policija opkolila, odbio je da preda oružje, ranjen je u stomak i trenutno se nalazi u bolnici, pod policijskim nadzorom.“

Rasistički incidenti su u porastu u Rusiji. Tamo se gotovo svake nedelje događaju napadi na nerusko stanovništvo. Organizacija Amnesti internešenel nedavno je objavila izveštaj u kome se navodi da je rasizam u Rusiji "van kontrole“. Tokom prošle godine u Rusiji je zabeleženo 366 rasističkih napada u kojima je 28 osoba ubijeno. Prema procenama nevladinih organizacija, u Rusiji 50.000 uglavnom mladih pripada nekoj od 150 ekstremističkih grupa. Procenjuje se da samo u Moskvi ima oko 4.000 aktivnih skinhedsa. Predsednik Vladimir Putin upozorio je na to da će "svaki vid ekstremizma“ biti oštro sankcionisan", piše Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: