Crna Gora odgovorila Srbiji

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je u ponedeljak da Rezolucija o Srebrenici nije i ne može da bude usmerena protiv Srbije i drugih država

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

15:47

Crna Gora odgovorila Srbiji
Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka

"Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore nije i ne može biti usmerena ni protiv jednog naroda i države, a najmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije", saopštilo je MVP.

Reagujući na napade državnog vrha Srbije i dela beogradskih medija na Vladu Crne Gore, premijera i predsednika crnogorskog parlamenta povodom usvajanja Rezolucije o Srebrenici, MVP je poručilo da "ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je, kako pojašnjavaju, jasno i eksplicitno rečeno u tekstu dokumenta".

"Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije pre jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac", rekli su u crnogorskom MVP-u i ocenili da, "sve ostalo što slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore".
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Prema navodima tog ministarstva: "Brine činjenica da je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao svešteno lice da se 'pozabavi' predsednikom Vlade nezavisne i suverene susedne države koja je pri tome, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana".

"Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. veka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva", ocenjuju u MVP i dodaju da je, "neshvatljivo da jedan ovakav stav dolazi od predsednika Parlamenta države, koja je kandidat za članstvo u EU i može se samo pretpostaviti šta o ovome misle naši EU partneri, saveznici i prijatelji".

MVP navodi: "Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno verujemo da to nije bila namera gospodina Dačića".

"O nedopustivosti takvog ponašanja, najbolje ilustruje hipotetička situacija i neprikladnost u kom bi Crna Gora pozvala nekog vladiku SPC da se 'pozabavi' predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije", poručili su iz MVP te dodali, "neprimereno ali i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i 'briga' Republike Srbije". Iz tog ministarstva podećaju da je "Crna Gora država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i verski osećali i koje god političke i vrednosne svetonazore delili".

"Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čoveka, a ne 30% svojih građana", poručuju iz MVP i dodaju da, "za razliku od ministra policije Aleksandra Vulina, koji preti zabranama ulaska, Crna Gora nudi građenje mostova među nama".

Ministarstvo je navelo: "Umesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra - pozivamo na dijalog", te, "zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva".
Foto: Tatoh/Shutterstock
"Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cenu. Ponavljamo, Srbija i srpski narod su za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja, te da pogotovo zbog toga ovo ne može biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa", rekli su u MVP.

Oni su naveli i kako su: "Više puta, a i nastavićemo u tom smeru, pozivali na mir i stabilnost… svesni da ne možemo promeniti prošlost, koja je svakako teška i bolna, ali možemo učiti iz nje, tako što ćemo se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vere one bile".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: