Utorak, 24.11.2020.

17:22

Potvrda o promeni pola od sada u matičnim knjigama Srbije

Od danas omogućeno da u matične knjige u Srbiji bude upisana promena pola obavljena u inostranstvu.

Izvor: Beta

Potvrda o promeni pola od sada u matičnim knjigama Srbije
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Zaštitnik gradjana saopštio je danas da je posle postupka kog je pokrenuo po pritužbi, omogućeno da u matične knjige u Srbiji bude upisana promena pola obavljena u inostranstvu.

Navodi se da je po prijemu pritužbe državljanke Srbije sa prebivalištem u inostranstvu, ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Postupak je pokrenut za kontrolu rada kabineta koji je zadužen za izdavanje potvrda o promeni pola, kao i rada Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja.

"Inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, na zahtev zaštitnika građana utvrdila je nepravilnosti i nejasnoće u radu Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS i Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja prilikom primene Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je ombudsman od Ministarstva zdravlja zatražio da preduzme "sve zakonske mere na ispravljanju utvrdjenih nepravilnosti i na izdavanju potvrde o promeni pola od strane nadležne zdravstvene ustanove u slučaju pritužilje, kako se ovakvi propusti ne bi dešavali u budućnosti".

"Inspekcija Ministarstva zdravlja je obavestila zaštitnika gradjana da je preduzela sve zakonom propisane mere i da je nadležna zdravstvena ustanova izdala i poslala potvrdu o promeni pola nadležnoj matičnoj službi u Srbiji", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: