Petak, 25.09.2020.

08:44

Albanski predsednik: Kosovo garant bezbednosti na Balkanu

Predsednik Albanije Iljir Meta, izjavio na 75. zasedanju UN, da bi članstvo Kosova u UN donelo korist ne samo Kosovu, već i celoj međunarodnoj zajednici.

Izvor: Kosovo online

Albanski predsednik: Kosovo garant bezbednosti na Balkanu
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

"Podstičemo i pozdravljamo činjenicu da albanski faktor nastavlja da podržava evropski i evroatlantski kurs u celom regionu, istovremeno jačajući regionalnu saradnju u dizajniranju i sprovođenju ambicioznih projekata“, rekao je Meta, pozdravljajući sporazum od 4. septembra u Vašingtonu.

"Pozdravljamo sporazum o ekonomskoj normalizaciji postignut između Kosova i Srbije, koji je posredovao i garantovao predsednik Sjedinjenih Država Donald Trump. I dalje se nadamo da će ovaj sporazum uneti novu dinamiku u odnose između Kosova i Srbije. Uz posredovanje Evropske unije, obe zemlje treba da iskoriste ovu priliku da postignu konačni i pravno obavezujući sporazum o uzajamnom priznavanju, kao i potpunu normalizaciju odnosa između njih“, izjavio je tokom svog govora Meta, a prenosi Kosovo online.

Nakon govora, Meta je rekao da Albanija snažno veruje da je Kosovo garant bezbednosti i stabilnosti na Balkanu.

"Kosovo je uspostavilo snažan ustavni i pravni okvir koji obezbeđuje neviđenu zaštitu manjinskih prava i njihovog kulturnog nasleđa. Ovo je u potpunosti dosledno i čak prevazilazi relevantni evropski pravni okvir u pogledu zaštite ljudskih prava. Danas je Kosovo član mnogih međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa. Članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, donelo bi koristi ne samo Kosovu, već i celoj međunarodnoj zajednici“, rekao je Meta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: