Tadić: U Srebrenicu kao predsednik

"Idem u Srebrenicu zato što se tamo desio ratni zločin, koji su počinili neki moji sunarodnici u nacionalno ime", kaže Tadić.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 23.06.2005.

14:18

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je novinarimau Bukureštu, gde boradi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti, da će komemorativnom skupu u Srebrenici prisustvovati da bi pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad drugim narodima.

On je rekao da krivci za zločine nisu narodi, već pojedinci. "Idem u Srebrenicu jer želim da pokažem kako Srbija iskazuje svoj odnos prema ratnim zločinima. Idem u Srebrenicu kao predsednik Srbije da odam poštu nevinim žrtvama, na desetogodišnjicu zločina koji se tamo dogodio", rekao je Tadić.

"Desilo se mnogo zločina prema mom narodu, a u Srebrenicu odlazim da pokažem kako se mi u Srbiji odnosimo prema zločinima", rekao je Tadić.

Skupština SE o Srebrenici

Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila je deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

Deklaracija koju je potpisalo 36 poslanika Parlamentarne skupštine, prema proceduri je zavedena kao dokument Parlamentarne skupštine SE kojim se izražava stav njegovih potpisnika, a doneta je na inicijativu poslanika iz Bosne i Hercegovine.

U deklaraciji se navodi da je prošlo 10 godina od genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, a da još nije došlo do suočavanja sa istinom da je na hiljade nevinih ljudi ubijeno na organizovano i hladnokrvno. "Njihova drugačija imena i veroispovest bili su jedini razlozi zbog kojih su postali nevine žrtve takvog zločina. Izvršioci zločina, koji su pucali u bespomoćnu decu i starce, nosili su srpska imena i srpsku zastavu. To je istina s kojom svi, a pre svega srpsko društvo, treba da se suočimo", navodi se u deklaraciji.

"Institucije međunarodne zajednice imaju istu moralnu odgovornost, a to je privođenje pravdi Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih sa liste ratnih zločinaca, a ta  odgovornost je na svima, a na prvom mestu BiH, Srbije i Crne Gore, ali i predstavnika međunarodne zajednice", navodi se u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: