Zabranjen ulazak Maduru i njegovim saradnicima u 15 zemalja

Petnaest američkih zemalja dogovorile su se da zabrane putovanja u njihove zemlje za 29 Venecuelanaca, uključujući i predsednika Nikolasa Madura.

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

15:26

Zabranjen ulazak Maduru i njegovim saradnicima u 15 zemalja
EPA-EFE/Miraflores Palace

U sklopu diplomatskih napora da prisile Madura da podnese ostavku, zabranjen je ulazak i njegovim bliskim saveznicima u 15 zemalja.

Na sastanku u Bogoti, između ostalih su učestvovali predstavnici Argentine, Brazila, SAD, Kolumbije, Čilea i Perua, potpisnice Međuameričkog ugovora o uzajamnoj pomoći (TIAR), sporazuma koji obećava uzajamnu odbranu članica Organizacije američkih država (OAS), preneo je Rojters.

Ta grupa je u septembru prihvatila identifikaciju, uvođenje sankcija i izručenje vodećih članova venecuelanske vlade koji su, kako je rekla, povezani sa pranjem novca, trgovinom drogom i terorizmom.

Na listi onih kojima je zabranjeno putovanje u 15 zemalja TIAR-a su najvažniji Madurovi saveznici poput ministra spoljnih poslova Horhea Areasa, ministra odbrane Vladimira Padrina, potpredsednice Delsi Rodriges i Diosdada Kabela, koji je broj dva u vladajućoj Socijalističkoj stranci.

Kabelo je odbacio mere zemalja TIAR-a.

"Odbacujem imperijalistički pokušaj i pokušaje saveznika Severne Amerike koji dolaze i uključuju se u unutrašnja pitanja Venecuele. Venecuela zahteva poštovanje", rekao je Kabelo, posle marša održanog protiv sastanka u Karakasu.

Oko 500 ljudi povezanih s Madurom je već pod različitim sankcijama, rekao je Hulio Borges, koji je učestvovao na sastanku kao predstavnik venecuelanskog opozicionog čelnika Huana Gvaida, koji je proglasio Madurov ponovni izbor 2018. nelegitimnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: