Vučić sa ambasadorom Francuske: Objašnjenje Makronovog plana FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu u Beogradu sa francuskim ambasadorom Žan-Lujom Falkonijem.

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2019.

11:08

Vučić sa ambasadorom Francuske: Objašnjenje Makronovog plana FOTO
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Na instagram nalogu "buducnostsrbijeav" objavljena je fotografija njihovog susreta na Andrićevom vencu.

Vučić i francuski ambasador su razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o budućnosti politike proširenja Evropske unije, nakon predstavljanja francuskog predloga za izmenu metodologije pristupnog procesa.

Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za gostoprimstvo prilikom prošlonedeljne posete Parizu, kao i na mogućnosti da nastave razgovor o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, vođen tokom zvanične posete predsednika Francuske Srbiji u julu ove godine.

On je rekao da su za Srbiju od izuzetne važnosti dobri odnosi sa Francuskom, s obzirom na njen ugled i uticaj u svetu, prenosi Služba za odnose sa medijima predsednika Republike.

Vučić je zahvalio ambasadoru Falkoniju na inicijativi da pojasni francusku ideju o reformisanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Verujemo predsedniku Makronu i njegovim političkim procenama, ali nam je u isto vreme važno da dobijemo jasan odgovor šta će biti sa evropskim integracijama Srbije i na šta možemo da računamo kad ispunimo odredjene kriterijume", rekao je predsednik Vučić.

Ambasador Falkoni je rekao da je predlog predsednika Makrona sveobuhvatan sa ciljem da dovede Evropsku uniju u stanje da dobro funkcioniše uz više zemalja članica, jer je pozicija Francuske jasna - cilj pristupnog procesa je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme.

On je istakao da, kada je reč o Srbiji, bez obzira na eventualnu izmenu metodologije, mora biti uzet u obzir dosadašnji napredak na evropskom putu. Takođe je naglasio da francuski predlog mora da sačeka novu Evropsku komisiju, jer, da bi zaživeo, neophodno je da bude usaglašen sa zemljama članicama i evropskim institucijama.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata, posebno u oblasti infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: