Pariz menja pravila: Sedam paketa za ulazak u EU

Pristup zemalja kandidata za članstvo u EU trebalo bi uskoro drastično da se promeni na osnovu predloga zvaničnog Pariza, a predlog će se razmatrati u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

23:35

Pariz menja pravila: Sedam paketa za ulazak u EU
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Kako pišu "Večernje novosti", koje su imale uvid u predlog, dosadašnjih 35 poglavlja grupisaće se u sedam paketa, tako da će se članstvo sticati postepeno, u sedam faza.

"Pariz predlaže da u prvu grupu uđu poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i njih treba ispunjavati tokom čitavog procesa, dok sa druge strane poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji ulazi tek u poslednju sedmu grupu", prenele su "Novosti".

U grupi dva bila bi poglavlja o obrazovanju, kulturi sportu, transportu, a u trećoj dosadašnja poglavlja o zapošljavanju, zdravstvu, zaštiti potrošača.

U četvrtom grupi su ekonomski i finansijski poslovi, u petom unutrašnje tržište, a faza šest obuhvata spoljne poslove kada ćemo, kako piše list, morati da uskladimo na primer odnose sa Rusijom.

Na kraju u fazi sedam ostala bi poglavlja 33, 34, 35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: