"Rešenje model dve Nemačke, ali ujedinjenje Srbije i Kosova na kraju nije naša želja"

Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga, rekao je da su se razgovori sa srpskim zvaničnicima vrteli i oko moguće razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2019.

15:22

Ilustracija: Getty Images/ Miguel Villagran

“I predsednik i ministri dobro znaju kakav je moj stav i stav Nemačke. Mi smo protiv razmene teritorija“, kaže Bajer, čiji stav, koje je izneo i krajem prošle godine prilikom jedne od poseta, jeste da članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova, prenosi KoSSev.

U kontekstu te izjave, mediji se pitaju ako je Evropska unija iskrena u nameri da primi Srbiju u Evropsku uniju, a za to je uslov priznanje Kosova, zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.

„Mapa puta je jasna, dva igrača, Srbija i Kosovo, treba da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Pričali smo o procesu priznavanja. Naravno da mislimo da bi bilo bolje da pre članstva Srbije u EU dođe do punog priznavanja Kosova, ali znamo da je to komplikovano i gotovo nemoguće u ovom trenutku. Ima veze i s promenom Ustava, što nije jednostavna stvar, ali taj koncept i predlog nije nov. To je koncept koji smo svojevremeno imali između dve Nemačke, a to se završilo ponovnim ujedinjenjem dve Nemačke, što u slučaju Kosova i Srbije nije naša želja", navodi on.

Osvrćući se na model dve nemačke on dodaje i da je o tome pričao sa predsednikom Srbije.

"DDR i SR Nemačka su koegzistirale u međunarodnim odnosima, nismo se blokirali u međunarodnim organizacijama, ali se nismo međusobno priznali. Ta vrsta koegzistencije bi bila izvodljiva između Srbije i Kosova i o tome sam pričao sa predsednikom Srbije i to je ideja o kojoj i dalje vredi razmišljati. Kako će se to postići, ne znam, možda bi bilo lakše kad bi Evropska komisija imala konstruktivniju ulogu u svemu tome", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: