Ponedeljak, 09.09.2019.

15:22

"Rešenje model dve Nemačke, ali ujedinjenje Srbije i Kosova na kraju nije naša želja"

Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga, rekao je da su se razgovori sa srpskim zvaničnicima vrteli i oko moguće razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Izvor: Kossev

"Rešenje model dve Nemaèke, ali ujedinjenje Srbije i Kosova na kraju nije naša želja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Života

pre 4 godine

Neka lepo prime Srbiju u EU, a takođe i okupirani deo Srbije (onaj sa NATO bazom) i nikakvog konflikta neće biti jer u EU nema granica. Šta će im stolica u UN kad ih čeka u Beogradu. :)

nemanja.s

pre 4 godine

Znači, da Srbija ne blokira Kosovo, pošto Kosovo nas ne može... Od EU nema ništa, u dogledno vreme. Duplo golo. Ni oni ne znaju šta hoće.

marsovac

pre 4 godine

Ne treba mi evropska unija koja je sve bivsecdrzave SFRJ ocuvala u integrativnom, teritorijaknom i na kraju krajeva egzistencijalnom smislu, samo za Srbiju to ne vazi. Srbiju po standardimabiste te EU treba omalovaziti, i unistiti. Pa zar to nije bio cilj i treceg rajha, i nacisticje Nemacke? Po sistemu kuvane zabe, polako ostvaruju svoj krajnji cilj, a mi kao ovce blejimo!

zoran987

pre 4 godine

Лицемерна немачка
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 09. septembar 2019 15:48)

Opasna konkurencija V. Britaniji su postali po ovom kriterijumu.

Kvak

pre 4 godine

@rog

Moc Nemacke je u tome sto vec 50 godina radi indistrijske i inzenjerske poslove za male pare. Ne prodaju nikome maglu i ne naplacaju nista vise nego sto vredi i ne bahate se.

Kad su se ujedinili imali su strucnjake koji mogli cuda da obave za smesne pare, to je njima donelo prevagu na svetskoj sceni jer takvo ponasanje je nezamislivo u UK i pogotovu u USA.

A istocni blok je propao jer je silio sposobne da rade za male pare dok je koruocija cvetala i niko nije razumeo ekonomiju. Ne moze drzava da diktira trziste, ni domace, ni svetsko, to je problem komunizma, kad se na to doda da sh na odlucujucim pozicijama za ekonomiju bili ortaci umesto strucnjaka, krah je bio neizbezan.

Jedini komunizam koji je kolko tolko uspeo je kineski, jer su prakticno usvojili kapitilisticku ekonomiju.

kiza

pre 4 godine

Srdan Krtolica Lukic
Sve si lepo rekao, ipak imas jednu fundamentalnu gresku. Mi nismo umislili da smo Sparta. Spartanci su umislili da smo mi. Ako pogledas kroz istoriju, unazad skoro 1000 godina, Srbi su ratovali, gubili i pobedjivali, bivali porobljeni ali NIKAD nisu odustali, nikad nisu prestali da se bore za slobodu i nezavisnost. I nikad nisu merili da li se isplati da se borimo i da li je onaj drugi jaci od nas. Cak mogu da utvrdim da smo se skoro uvek borili sa najacima. NATO, Austrougarska, Turska sve carstva i vojske koje su u tom istorijskom trenutku bile najace sile sveta.

Miki

pre 4 godine

@Radisa Ristic- pa ako su nemci toliki neprijatelji srbima, pa zasto onda srbi idu masovno tamo da rade? Ima vasa voljena rusija u belorusija pa neka se tamo ide da radi.

Srdan Krtolica Lukic

pre 4 godine

Problem zapada generalno, a pogotovu zapadne Evrope od ko zna kog vijeka, je strah od ujedinjenja Slovena. Zapadnjaci zaziru od Rusa najvise (naravno), iako Rusa mnogi u zivotu vidjeli nisu. To se kroz generacije vec uvuklo u genetski kod. Kroz ratove, kolonizacije, pljacke a i kroz efikasniju ekonomiju i organizaciju, trenutno su u poziciji moci (zadnjih nekoliko vijekova) i pokusavaju da neutralisu slavensku prijetnju kroz podjelu slavenskih naroda. Tako, kroz EU i NATO ubijaju dvije muve jednim udarcem. Neo-kolonizacija i neutralisanje slavenske prijetnje. A glupi Slaveni im se jos zahvaljuju (citaj: Poljaci, Hrvati, Ukrajinci, Bugari...). A mi Srbi, mozda smo jos gluplji jer smo umislili da smo neka Sparta. Pa nas udaraju i udaraju.

Radisa Ristic

pre 4 godine

Tesko Srbima ako se Nemci pitaju za resavanje problema Kosova.Odakle im moralno pravo da uopste o tome pricaju.Oni su dokazani najveci neprijatelji Srpskog naroda.Zasto oni nedaju svoje teritorije.Srbija mora celom svetu otvoreno da kaze Kosovo je Srbija.

Ujka Vasa

pre 4 godine

Tačno je da su Nemci izgubili oba Svetska rata,a postadoše pobednici!
Šta se događa sa nama pobedimo,iskrvavismo i nikada se od toga nećemo povratiti,a ništa od toga nismo naučili!
Mazohistički biramo da nas vode najgori i tome se ne vidi kraj!

Posmatrač

pre 4 godine

" Nije naša želja " !?
Vaša želja - naša zemlja !?
Zbog Vaših želja vezanih za ovaj prostor, ovde je proliveno mnogo krvi !
Da se ipak malo uzdržite od mešanja ili želja ?
P.S./ Ne zaboravite da i Vas kontrolišu neki još "veći igrači" koji imaju razne želje !

Valdano

pre 4 godine

Odakle Nemcu pravo da uopste iznosi neko misljenje,istorija im je odredila ulogu,porazeni su u oba rata,genocicidno su se nosili u tim ratovima,mozda im sadasnji trenutak dozvoljava da iznesu misljenje,ali treba da budu svesni svoje proslosti I cinjenice da se ne mogu I smeju pitati za bilo sta,pogotovo ne u vezi teritorije zemlje pobednice oba rata I zemlje koja je zrtvovala ogroman deo svog stanovnistva za pravdu,istinu I pravu borbu.

BOSS

pre 4 godine

Treba napravit veliku konferenciju za Balkan,uzet sve politicare za usi i predocit najbolji plan sto moze biti.U taj plan treba ulozit 20 milijardi eura i pitanje ratova rijesit zauvjek!!!
U pitanju bi bilo najvece premjestanje naroda u istoriji al bi se time rijesio problem ratovanja.
Ako su svi tako posteni i ucinjeni to mogu sredit.

Aleksa

pre 4 godine

Pa lepo. A sta ako zemlje koje nisu priznale Kodsvo izjave da Kosovo nikada nece biti primljeno u EU zato sto ga one ne priznaju i ako ga Vucic prizna? Recimo Spanija i Grcka ili Rumunija... Sta bi onda nemacki poslanik i Merkelova? Da li bi to znacilo da zaboravimo svi na EU?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 9. septembar 2019 17:13) #

Па суштински, свака земља ЕУ може у недоглед да блокира сваку одлуку. Кад је то Хрватска, њима Меркел намигне, па они чучну....али нису чучнули за рецимо Пиран. Косово значи да на ЕУ дефинитивно, и нажалост, можемо да заборавимо. Немачка нас неће пустити без признања, а Шпанија нас неће пустити ако признамо...Румунија, Словачка и Грчка би добиле нешто за узврат, макар и ћушку, али Шпанија не....

Džo Bajden

pre 4 godine

Dobar predlog. Nije loše da se razmisli i o modelu Japana i SAD. Pošto su bili u ratu, mirovnim potezom Američanina, avgusta '45, Japanci su pristali na mir. Vredi slediti pametnije od nas.

rog

pre 4 godine

Onog momenta kada se Nemačka ujedinila, krenula je aktivno da učestvuje u razbijanju drugih. Nakon Nemačkog ujedinjenja broj drugih zemalja koje su se spojile u jednu je - 0. A nastalo je 8 neuticajnih državica i jedna zvezdica*. Osim Češke, svi su uplivali u siromaštvo i nacionalni ponos, svi dobili nezavisnost a potpuno izgubili samostalnost.
(Lav, 09. septembar 2019 16:41)

Interesantno vidjenje stvari. Znaci za raspad istocnog bloka je odgovorna Nemacka svojim ujedinjenjem, a ne desetine godina rezimske politike, siromastvo i nemogucnost adaptacije na otvorenu globalnu trgovinu. Mali Perice, ti li si?

Mile

pre 4 godine

Pa lepo. A sta ako zemlje koje nisu priznale Kodsvo izjave da Kosovo nikada nece biti primljeno u EU zato sto ga one ne priznaju i ako ga Vucic prizna? Recimo Spanija i Grcka ili Rumunija... Sta bi onda nemacki poslanik i Merkelova? Da li bi to znacilo da zaboravimo svi na EU?

samo kazem

pre 4 godine

Primer DDR i SR Nemačke nije ni izdaleka uporediv. To je jedan narod koji je bio podeljen (samo) društveno-političkim uredjenjem, dok se mi razlikujemo etnički, verski, jezički, kulturološki...

rutiner

pre 4 godine

Da li je Nemačkoj važnija Srbija ili Rusija? Logično Rusija.
Da li Rusija želi da Srbija ide u EU? Rusija to ne želi. Rusija želi Srbiju van EU i pod kontrolom Rusije.
Da si Nemac koji odlučuje o Srbiji šta bi uradio, kome bi udovoljio Rusiji ili Srbiji? Logično Rusiji.
Nemačka ima korist od Rusije i Rusija ima korist od Nemačke.

Museum Europe

pre 4 godine

Bilo bi ovo lepo rešenje, ali EU mora da shvati da ovo nije 1989. Nisu više ni lepi ni privlačni. A model dve Nemačke ne znači da će srbi početi da prave kola bolja od BMW-a, a albanci bolja od Mercedesa. U Bosni, neka se porede sa Audijem.

Dario Cerovac

pre 4 godine

Ma možete vi da drvite na tu temu sa Vućićem koliko hoćete, ali Kosovo i Metohija su u sastavu Srbije. Ako ne verujete idite u UN i potražite Rezolucija 1244. Ako vam se ne sviđa, probajte da je promenite pa ćete videti gde će te se zakucati. Muke vaše da od čorbe napravite kajganu ne prestaju!?

Pera

pre 4 godine

Ovaj zaboravio da je dve Nemacke podrzavalo po pola sveta, pa je model bio nacin da i ona druga polovina prizna onu drugu Nemacku koju ne priznaje. Pritom Nemcima u obe Nemacke odgovaralo da dodje do primene tog modela.
U nasem slucaju Srbiju priznaje CEO svet, a Kosovo* oko pola. Mi u svim organizacijama, oni ni u jednoj bitnoj. I sad treba primeniti model da se "ne blokiramo"?!
Ovaj bi meni bio persona non grata u roku od 5 minuta nakon ovakve izjave, pa neka podnese raport Merkelovoj ako hoce.

jednom naci uvek naci

pre 4 godine

Ma samo neka Nemci kazu sta su njihove zelje i ima da letimo da ih ispunimo. Ipak su Nemci vlasnici i Kosova i Srbije i planete i najvaznije je sta hoce Nmeci. Btw. zanimljviva je ta nemacka opsesija albanizacijom Kosova i otcepljenjem od Srbije, prvo je to pokusao Hitler pre 7 decenija ali izgleda da ni unuci ne odustaju.

ГласСрба

pre 4 godine

U kontekstu te izjave, mediji se pitaju ako je Evropska unija iskrena u nameri da primi Srbiju u Evropsku uniju, a za to je uslov priznanje Kosova, zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.
Има ли кога паметног међу новинарима па да пита овог Немца зашто би примили Србију без Косова али не и Србију са Косовом? Је ли зато што заправо не желе Албанце у ЕУ или зато што ако је приме заједно са Косовом не могу да утичу на Србију као чланицу да поштује права Албанаца као што ни Хрватска не поштује права Срба а ЕУ се прави блесава. Е то су права питања којима их треба истерати на чистину и показати колико су заправо дволични.

jednom naci uvek naci

pre 4 godine

Ma samo neka Nemci kazu sta su njihove zelje i ima da letimo da ih ispunimo. Ipak su Nemci vlasnici i Kosova i Srbije i planete i najvaznije je sta hoce Nmeci. Btw. zanimljviva je ta nemacka opsesija albanizacijom Kosova i otcepljenjem od Srbije, prvo je to pokusao Hitler pre 7 decenija ali izgleda da ni unuci ne odustaju.

Lav

pre 4 godine

Onog momenta kada se Nemačka ujedinila, krenula je aktivno da učestvuje u razbijanju drugih. Nakon Nemačkog ujedinjenja broj drugih zemalja koje su se spojile u jednu je - 0. A nastalo je 8 neuticajnih državica i jedna zvezdica*. Osim Češke, svi su uplivali u siromaštvo i nacionalni ponos, svi dobili nezavisnost a potpuno izgubili samostalnost.

Kent

pre 4 godine

Poštovani gospodine ne radi se o želji vas Nemaca već nas Balkanaca, postoje dve nemačke u vidu Srbije i RS, ali u vidu KiM i Albanije. Etnička podela je izvršena u BiH ostaje da se to uradi na KiM i da se jednom za svagda završe ratovi i Balkan postane oaza mira.

Zemljoradnik

pre 4 godine

Pa nije ni naša želja bila da se vi ponovo ujedinite, pa ste se ujedinili. Dakle, nemojte se mešati u naše odnose sa tzv. Kosovom, odn. AP Kosovo i Metohijom, možda mi želimo da Albanci ostanu naši građani.
(Baphomet, 09. septembar 2019 15:33)
- Ovde se radi o pristupu Srbije EU, a ne o tome šta mi mislimo o ujedinjenju dve Nemačke. A nije bitno ni da li mi želimo da Albanci ostanu naši gradjani, oni to ne žele. Nemačka i nekoliko najjačih država EU diktiraju uslove za prijem u EU. Dva su scenarija: 1) prihvatiti uslove i možda ući u EU (ni to ne ide automatski jer postoje i drugi uslovi, kao i ne baš iskrena namera EU da primi nove članove), ili 2) ne prihvatiti uslove i sigurno ostati izvan EU (ovo je realnije, i izgleda da je to pravac kojim idemo, ali ni taj pristup ne garantuje povratak Kosova). To je realno stanje i u tom domenu treba pronaći rešenje. Sve ostalo su fantazije, jalovo nadmudrivanje i gubljenje vremena.

Naki

pre 4 godine

Kome nije jasno od kumanovskog sporazuma kad smo pobedili nato i nasa vojska i policija povucena sa celog kosova i 2014 kad je vucic povukao zadnje simbole drzavnosti sa severa kosovo nije nase treba to izaci i reci narodu nema razmene teritorija sever srbima i par opstina presevska dolina nikako proglasiti njihove pasose nevazecim i ne dozvoliti im prolaz kroz srbiju i to je strategija od koje nema popustanja a svi vi koji vicete i busate se u grudi kosovo je srbija pusky u ruke i pravac da dizete bune a ne kosovari idprodavali sta su stigli za ogromne pare i sad vicu sta vicu

nadam se da sam dobro razumeo

pre 4 godine

Poštovani gospodine ne radi se o želji vas Nemaca već nas Balkanaca, postoje dve nemačke u vidu Srbije i RS, ali u vidu KiM i Albanije. Etnička podela je izvršena u BiH ostaje da se to uradi na KiM i da se jednom za svagda završe ratovi i Balkan postane oaza mira.
(Kent, 9. septembar 2019 16:11)

Ako ste hteli da kazete da etnicke granice treba da se medjunarodno priznaju i na KiM i u BiH, onda se se slazem

Muta Gonzales

pre 4 godine

Reče čovek u jednom trenutku da "ponovno ujedinjenje Srbije i Kosova nije njihova želja".
Otelo mu se i priznao je da smo mi tu da ispunjavamo želje državi koja je započela oba svetska rata, ali nemaju problem da dele lekcije.

Srebrni

pre 4 godine

Ima mali problem u toj mantri dve nemačke : to je bio jedan te isti narod, podeljen na dva dela po kazni za zločine koje su napravili. Ovde imamo DVA različita naroda sa dijametralno suprotnim stavovima, i suprostavljenim interesima. Izuzetno malo prostora za dogovor tu ima, i kako god da se okrene, realno, dok jedna strana ne nadvlada drugu, tu mira neće biti.

Baphomet

pre 4 godine

Pa nije ni naša želja bila da se vi ponovo ujedinite, pa ste se ujedinili. Dakle, nemojte se mešati u naše odnose sa tzv. Kosovom, odn. AP Kosovo i Metohijom, možda mi želimo da Albanci ostanu naši građani.

Y

pre 4 godine

“zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.“- pa zato sto tada Srbija nikad ne bi priznala. Znaci ako je već uslov, logično je sa se prvo ispuni uslov pa tek onda ulazak u EU.

joki

pre 4 godine

Dali se to zove cinizam? Posle svega sta je Narod ovog gosp. Nanela na ovim prostorima oni ima smelost da prica o ikakvim teritorijama!
Sto mi to dozvoljavamo je pljuvanje po svim zrtvama fasizma i nemackog genocida na ovim prostorima!
Samo kad se setimo sumarica svakom srbinu bi trebalo da je jasno o cemu ja ovde pricam.
Malo vise dostojanstva za nas same !!!

ako ćemo realno

pre 4 godine

zar Rezolucija 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije, po kojoj treba naša vojska i policija da se vrate na Kosovo da je jedina vojska na Kosovu KFOR nije pravo-obavezujuća?

zar Briselski sporazum po kome treba da se formira Zajednica srpskih opština nije pravo-obavezujuća?

i sada kada ovo što je pravno-obavezujuće nije, a na našu štetu, oni bi da mi potpisujemo novi pravo-obavezujući sporazum da bi se priznalo Kosovo?

prvo neka se ispoštuju prva dva sporazuma u svemu, pa da pričamo dalje.

Valdano

pre 4 godine

Odakle Nemcu pravo da uopste iznosi neko misljenje,istorija im je odredila ulogu,porazeni su u oba rata,genocicidno su se nosili u tim ratovima,mozda im sadasnji trenutak dozvoljava da iznesu misljenje,ali treba da budu svesni svoje proslosti I cinjenice da se ne mogu I smeju pitati za bilo sta,pogotovo ne u vezi teritorije zemlje pobednice oba rata I zemlje koja je zrtvovala ogroman deo svog stanovnistva za pravdu,istinu I pravu borbu.

Dario Cerovac

pre 4 godine

Ma možete vi da drvite na tu temu sa Vućićem koliko hoćete, ali Kosovo i Metohija su u sastavu Srbije. Ako ne verujete idite u UN i potražite Rezolucija 1244. Ako vam se ne sviđa, probajte da je promenite pa ćete videti gde će te se zakucati. Muke vaše da od čorbe napravite kajganu ne prestaju!?

Baphomet

pre 4 godine

Pa nije ni naša želja bila da se vi ponovo ujedinite, pa ste se ujedinili. Dakle, nemojte se mešati u naše odnose sa tzv. Kosovom, odn. AP Kosovo i Metohijom, možda mi želimo da Albanci ostanu naši građani.

samo kazem

pre 4 godine

Primer DDR i SR Nemačke nije ni izdaleka uporediv. To je jedan narod koji je bio podeljen (samo) društveno-političkim uredjenjem, dok se mi razlikujemo etnički, verski, jezički, kulturološki...

Radisa Ristic

pre 4 godine

Tesko Srbima ako se Nemci pitaju za resavanje problema Kosova.Odakle im moralno pravo da uopste o tome pricaju.Oni su dokazani najveci neprijatelji Srpskog naroda.Zasto oni nedaju svoje teritorije.Srbija mora celom svetu otvoreno da kaze Kosovo je Srbija.

kiza

pre 4 godine

Srdan Krtolica Lukic
Sve si lepo rekao, ipak imas jednu fundamentalnu gresku. Mi nismo umislili da smo Sparta. Spartanci su umislili da smo mi. Ako pogledas kroz istoriju, unazad skoro 1000 godina, Srbi su ratovali, gubili i pobedjivali, bivali porobljeni ali NIKAD nisu odustali, nikad nisu prestali da se bore za slobodu i nezavisnost. I nikad nisu merili da li se isplati da se borimo i da li je onaj drugi jaci od nas. Cak mogu da utvrdim da smo se skoro uvek borili sa najacima. NATO, Austrougarska, Turska sve carstva i vojske koje su u tom istorijskom trenutku bile najace sile sveta.

joki

pre 4 godine

Dali se to zove cinizam? Posle svega sta je Narod ovog gosp. Nanela na ovim prostorima oni ima smelost da prica o ikakvim teritorijama!
Sto mi to dozvoljavamo je pljuvanje po svim zrtvama fasizma i nemackog genocida na ovim prostorima!
Samo kad se setimo sumarica svakom srbinu bi trebalo da je jasno o cemu ja ovde pricam.
Malo vise dostojanstva za nas same !!!

ako ćemo realno

pre 4 godine

zar Rezolucija 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije, po kojoj treba naša vojska i policija da se vrate na Kosovo da je jedina vojska na Kosovu KFOR nije pravo-obavezujuća?

zar Briselski sporazum po kome treba da se formira Zajednica srpskih opština nije pravo-obavezujuća?

i sada kada ovo što je pravno-obavezujuće nije, a na našu štetu, oni bi da mi potpisujemo novi pravo-obavezujući sporazum da bi se priznalo Kosovo?

prvo neka se ispoštuju prva dva sporazuma u svemu, pa da pričamo dalje.

Srebrni

pre 4 godine

Ima mali problem u toj mantri dve nemačke : to je bio jedan te isti narod, podeljen na dva dela po kazni za zločine koje su napravili. Ovde imamo DVA različita naroda sa dijametralno suprotnim stavovima, i suprostavljenim interesima. Izuzetno malo prostora za dogovor tu ima, i kako god da se okrene, realno, dok jedna strana ne nadvlada drugu, tu mira neće biti.

Posmatrač

pre 4 godine

" Nije naša želja " !?
Vaša želja - naša zemlja !?
Zbog Vaših želja vezanih za ovaj prostor, ovde je proliveno mnogo krvi !
Da se ipak malo uzdržite od mešanja ili želja ?
P.S./ Ne zaboravite da i Vas kontrolišu neki još "veći igrači" koji imaju razne želje !

Mile

pre 4 godine

Pa lepo. A sta ako zemlje koje nisu priznale Kodsvo izjave da Kosovo nikada nece biti primljeno u EU zato sto ga one ne priznaju i ako ga Vucic prizna? Recimo Spanija i Grcka ili Rumunija... Sta bi onda nemacki poslanik i Merkelova? Da li bi to znacilo da zaboravimo svi na EU?

Muta Gonzales

pre 4 godine

Reče čovek u jednom trenutku da "ponovno ujedinjenje Srbije i Kosova nije njihova želja".
Otelo mu se i priznao je da smo mi tu da ispunjavamo želje državi koja je započela oba svetska rata, ali nemaju problem da dele lekcije.

Pera

pre 4 godine

Ovaj zaboravio da je dve Nemacke podrzavalo po pola sveta, pa je model bio nacin da i ona druga polovina prizna onu drugu Nemacku koju ne priznaje. Pritom Nemcima u obe Nemacke odgovaralo da dodje do primene tog modela.
U nasem slucaju Srbiju priznaje CEO svet, a Kosovo* oko pola. Mi u svim organizacijama, oni ni u jednoj bitnoj. I sad treba primeniti model da se "ne blokiramo"?!
Ovaj bi meni bio persona non grata u roku od 5 minuta nakon ovakve izjave, pa neka podnese raport Merkelovoj ako hoce.

jednom naci uvek naci

pre 4 godine

Ma samo neka Nemci kazu sta su njihove zelje i ima da letimo da ih ispunimo. Ipak su Nemci vlasnici i Kosova i Srbije i planete i najvaznije je sta hoce Nmeci. Btw. zanimljviva je ta nemacka opsesija albanizacijom Kosova i otcepljenjem od Srbije, prvo je to pokusao Hitler pre 7 decenija ali izgleda da ni unuci ne odustaju.

Lav

pre 4 godine

Onog momenta kada se Nemačka ujedinila, krenula je aktivno da učestvuje u razbijanju drugih. Nakon Nemačkog ujedinjenja broj drugih zemalja koje su se spojile u jednu je - 0. A nastalo je 8 neuticajnih državica i jedna zvezdica*. Osim Češke, svi su uplivali u siromaštvo i nacionalni ponos, svi dobili nezavisnost a potpuno izgubili samostalnost.

BOSS

pre 4 godine

Treba napravit veliku konferenciju za Balkan,uzet sve politicare za usi i predocit najbolji plan sto moze biti.U taj plan treba ulozit 20 milijardi eura i pitanje ratova rijesit zauvjek!!!
U pitanju bi bilo najvece premjestanje naroda u istoriji al bi se time rijesio problem ratovanja.
Ako su svi tako posteni i ucinjeni to mogu sredit.

ГласСрба

pre 4 godine

U kontekstu te izjave, mediji se pitaju ako je Evropska unija iskrena u nameri da primi Srbiju u Evropsku uniju, a za to je uslov priznanje Kosova, zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.
Има ли кога паметног међу новинарима па да пита овог Немца зашто би примили Србију без Косова али не и Србију са Косовом? Је ли зато што заправо не желе Албанце у ЕУ или зато што ако је приме заједно са Косовом не могу да утичу на Србију као чланицу да поштује права Албанаца као што ни Хрватска не поштује права Срба а ЕУ се прави блесава. Е то су права питања којима их треба истерати на чистину и показати колико су заправо дволични.

jednom naci uvek naci

pre 4 godine

Ma samo neka Nemci kazu sta su njihove zelje i ima da letimo da ih ispunimo. Ipak su Nemci vlasnici i Kosova i Srbije i planete i najvaznije je sta hoce Nmeci. Btw. zanimljviva je ta nemacka opsesija albanizacijom Kosova i otcepljenjem od Srbije, prvo je to pokusao Hitler pre 7 decenija ali izgleda da ni unuci ne odustaju.

Ujka Vasa

pre 4 godine

Tačno je da su Nemci izgubili oba Svetska rata,a postadoše pobednici!
Šta se događa sa nama pobedimo,iskrvavismo i nikada se od toga nećemo povratiti,a ništa od toga nismo naučili!
Mazohistički biramo da nas vode najgori i tome se ne vidi kraj!

Zemljoradnik

pre 4 godine

Pa nije ni naša želja bila da se vi ponovo ujedinite, pa ste se ujedinili. Dakle, nemojte se mešati u naše odnose sa tzv. Kosovom, odn. AP Kosovo i Metohijom, možda mi želimo da Albanci ostanu naši građani.
(Baphomet, 09. septembar 2019 15:33)
- Ovde se radi o pristupu Srbije EU, a ne o tome šta mi mislimo o ujedinjenju dve Nemačke. A nije bitno ni da li mi želimo da Albanci ostanu naši gradjani, oni to ne žele. Nemačka i nekoliko najjačih država EU diktiraju uslove za prijem u EU. Dva su scenarija: 1) prihvatiti uslove i možda ući u EU (ni to ne ide automatski jer postoje i drugi uslovi, kao i ne baš iskrena namera EU da primi nove članove), ili 2) ne prihvatiti uslove i sigurno ostati izvan EU (ovo je realnije, i izgleda da je to pravac kojim idemo, ali ni taj pristup ne garantuje povratak Kosova). To je realno stanje i u tom domenu treba pronaći rešenje. Sve ostalo su fantazije, jalovo nadmudrivanje i gubljenje vremena.

nemanja.s

pre 4 godine

Znači, da Srbija ne blokira Kosovo, pošto Kosovo nas ne može... Od EU nema ništa, u dogledno vreme. Duplo golo. Ni oni ne znaju šta hoće.

Kent

pre 4 godine

Poštovani gospodine ne radi se o želji vas Nemaca već nas Balkanaca, postoje dve nemačke u vidu Srbije i RS, ali u vidu KiM i Albanije. Etnička podela je izvršena u BiH ostaje da se to uradi na KiM i da se jednom za svagda završe ratovi i Balkan postane oaza mira.

Naki

pre 4 godine

Kome nije jasno od kumanovskog sporazuma kad smo pobedili nato i nasa vojska i policija povucena sa celog kosova i 2014 kad je vucic povukao zadnje simbole drzavnosti sa severa kosovo nije nase treba to izaci i reci narodu nema razmene teritorija sever srbima i par opstina presevska dolina nikako proglasiti njihove pasose nevazecim i ne dozvoliti im prolaz kroz srbiju i to je strategija od koje nema popustanja a svi vi koji vicete i busate se u grudi kosovo je srbija pusky u ruke i pravac da dizete bune a ne kosovari idprodavali sta su stigli za ogromne pare i sad vicu sta vicu

Aleksa

pre 4 godine

Pa lepo. A sta ako zemlje koje nisu priznale Kodsvo izjave da Kosovo nikada nece biti primljeno u EU zato sto ga one ne priznaju i ako ga Vucic prizna? Recimo Spanija i Grcka ili Rumunija... Sta bi onda nemacki poslanik i Merkelova? Da li bi to znacilo da zaboravimo svi na EU?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 9. septembar 2019 17:13) #

Па суштински, свака земља ЕУ може у недоглед да блокира сваку одлуку. Кад је то Хрватска, њима Меркел намигне, па они чучну....али нису чучнули за рецимо Пиран. Косово значи да на ЕУ дефинитивно, и нажалост, можемо да заборавимо. Немачка нас неће пустити без признања, а Шпанија нас неће пустити ако признамо...Румунија, Словачка и Грчка би добиле нешто за узврат, макар и ћушку, али Шпанија не....

marsovac

pre 4 godine

Ne treba mi evropska unija koja je sve bivsecdrzave SFRJ ocuvala u integrativnom, teritorijaknom i na kraju krajeva egzistencijalnom smislu, samo za Srbiju to ne vazi. Srbiju po standardimabiste te EU treba omalovaziti, i unistiti. Pa zar to nije bio cilj i treceg rajha, i nacisticje Nemacke? Po sistemu kuvane zabe, polako ostvaruju svoj krajnji cilj, a mi kao ovce blejimo!

Života

pre 4 godine

Neka lepo prime Srbiju u EU, a takođe i okupirani deo Srbije (onaj sa NATO bazom) i nikakvog konflikta neće biti jer u EU nema granica. Šta će im stolica u UN kad ih čeka u Beogradu. :)

Museum Europe

pre 4 godine

Bilo bi ovo lepo rešenje, ali EU mora da shvati da ovo nije 1989. Nisu više ni lepi ni privlačni. A model dve Nemačke ne znači da će srbi početi da prave kola bolja od BMW-a, a albanci bolja od Mercedesa. U Bosni, neka se porede sa Audijem.

Srdan Krtolica Lukic

pre 4 godine

Problem zapada generalno, a pogotovu zapadne Evrope od ko zna kog vijeka, je strah od ujedinjenja Slovena. Zapadnjaci zaziru od Rusa najvise (naravno), iako Rusa mnogi u zivotu vidjeli nisu. To se kroz generacije vec uvuklo u genetski kod. Kroz ratove, kolonizacije, pljacke a i kroz efikasniju ekonomiju i organizaciju, trenutno su u poziciji moci (zadnjih nekoliko vijekova) i pokusavaju da neutralisu slavensku prijetnju kroz podjelu slavenskih naroda. Tako, kroz EU i NATO ubijaju dvije muve jednim udarcem. Neo-kolonizacija i neutralisanje slavenske prijetnje. A glupi Slaveni im se jos zahvaljuju (citaj: Poljaci, Hrvati, Ukrajinci, Bugari...). A mi Srbi, mozda smo jos gluplji jer smo umislili da smo neka Sparta. Pa nas udaraju i udaraju.

nadam se da sam dobro razumeo

pre 4 godine

Poštovani gospodine ne radi se o želji vas Nemaca već nas Balkanaca, postoje dve nemačke u vidu Srbije i RS, ali u vidu KiM i Albanije. Etnička podela je izvršena u BiH ostaje da se to uradi na KiM i da se jednom za svagda završe ratovi i Balkan postane oaza mira.
(Kent, 9. septembar 2019 16:11)

Ako ste hteli da kazete da etnicke granice treba da se medjunarodno priznaju i na KiM i u BiH, onda se se slazem

rog

pre 4 godine

Onog momenta kada se Nemačka ujedinila, krenula je aktivno da učestvuje u razbijanju drugih. Nakon Nemačkog ujedinjenja broj drugih zemalja koje su se spojile u jednu je - 0. A nastalo je 8 neuticajnih državica i jedna zvezdica*. Osim Češke, svi su uplivali u siromaštvo i nacionalni ponos, svi dobili nezavisnost a potpuno izgubili samostalnost.
(Lav, 09. septembar 2019 16:41)

Interesantno vidjenje stvari. Znaci za raspad istocnog bloka je odgovorna Nemacka svojim ujedinjenjem, a ne desetine godina rezimske politike, siromastvo i nemogucnost adaptacije na otvorenu globalnu trgovinu. Mali Perice, ti li si?

Y

pre 4 godine

“zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.“- pa zato sto tada Srbija nikad ne bi priznala. Znaci ako je već uslov, logično je sa se prvo ispuni uslov pa tek onda ulazak u EU.

rutiner

pre 4 godine

Da li je Nemačkoj važnija Srbija ili Rusija? Logično Rusija.
Da li Rusija želi da Srbija ide u EU? Rusija to ne želi. Rusija želi Srbiju van EU i pod kontrolom Rusije.
Da si Nemac koji odlučuje o Srbiji šta bi uradio, kome bi udovoljio Rusiji ili Srbiji? Logično Rusiji.
Nemačka ima korist od Rusije i Rusija ima korist od Nemačke.

Miki

pre 4 godine

@Radisa Ristic- pa ako su nemci toliki neprijatelji srbima, pa zasto onda srbi idu masovno tamo da rade? Ima vasa voljena rusija u belorusija pa neka se tamo ide da radi.

Džo Bajden

pre 4 godine

Dobar predlog. Nije loše da se razmisli i o modelu Japana i SAD. Pošto su bili u ratu, mirovnim potezom Američanina, avgusta '45, Japanci su pristali na mir. Vredi slediti pametnije od nas.

zoran987

pre 4 godine

Лицемерна немачка
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 09. septembar 2019 15:48)

Opasna konkurencija V. Britaniji su postali po ovom kriterijumu.

Kvak

pre 4 godine

@rog

Moc Nemacke je u tome sto vec 50 godina radi indistrijske i inzenjerske poslove za male pare. Ne prodaju nikome maglu i ne naplacaju nista vise nego sto vredi i ne bahate se.

Kad su se ujedinili imali su strucnjake koji mogli cuda da obave za smesne pare, to je njima donelo prevagu na svetskoj sceni jer takvo ponasanje je nezamislivo u UK i pogotovu u USA.

A istocni blok je propao jer je silio sposobne da rade za male pare dok je koruocija cvetala i niko nije razumeo ekonomiju. Ne moze drzava da diktira trziste, ni domace, ni svetsko, to je problem komunizma, kad se na to doda da sh na odlucujucim pozicijama za ekonomiju bili ortaci umesto strucnjaka, krah je bio neizbezan.

Jedini komunizam koji je kolko tolko uspeo je kineski, jer su prakticno usvojili kapitilisticku ekonomiju.

Muta Gonzales

pre 4 godine

Reče čovek u jednom trenutku da "ponovno ujedinjenje Srbije i Kosova nije njihova želja".
Otelo mu se i priznao je da smo mi tu da ispunjavamo želje državi koja je započela oba svetska rata, ali nemaju problem da dele lekcije.

jednom naci uvek naci

pre 4 godine

Ma samo neka Nemci kazu sta su njihove zelje i ima da letimo da ih ispunimo. Ipak su Nemci vlasnici i Kosova i Srbije i planete i najvaznije je sta hoce Nmeci. Btw. zanimljviva je ta nemacka opsesija albanizacijom Kosova i otcepljenjem od Srbije, prvo je to pokusao Hitler pre 7 decenija ali izgleda da ni unuci ne odustaju.

Ujka Vasa

pre 4 godine

Tačno je da su Nemci izgubili oba Svetska rata,a postadoše pobednici!
Šta se događa sa nama pobedimo,iskrvavismo i nikada se od toga nećemo povratiti,a ništa od toga nismo naučili!
Mazohistički biramo da nas vode najgori i tome se ne vidi kraj!

Miki

pre 4 godine

@Radisa Ristic- pa ako su nemci toliki neprijatelji srbima, pa zasto onda srbi idu masovno tamo da rade? Ima vasa voljena rusija u belorusija pa neka se tamo ide da radi.

Naki

pre 4 godine

Kome nije jasno od kumanovskog sporazuma kad smo pobedili nato i nasa vojska i policija povucena sa celog kosova i 2014 kad je vucic povukao zadnje simbole drzavnosti sa severa kosovo nije nase treba to izaci i reci narodu nema razmene teritorija sever srbima i par opstina presevska dolina nikako proglasiti njihove pasose nevazecim i ne dozvoliti im prolaz kroz srbiju i to je strategija od koje nema popustanja a svi vi koji vicete i busate se u grudi kosovo je srbija pusky u ruke i pravac da dizete bune a ne kosovari idprodavali sta su stigli za ogromne pare i sad vicu sta vicu

Aleksa

pre 4 godine

Pa lepo. A sta ako zemlje koje nisu priznale Kodsvo izjave da Kosovo nikada nece biti primljeno u EU zato sto ga one ne priznaju i ako ga Vucic prizna? Recimo Spanija i Grcka ili Rumunija... Sta bi onda nemacki poslanik i Merkelova? Da li bi to znacilo da zaboravimo svi na EU?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 9. septembar 2019 17:13) #

Па суштински, свака земља ЕУ може у недоглед да блокира сваку одлуку. Кад је то Хрватска, њима Меркел намигне, па они чучну....али нису чучнули за рецимо Пиран. Косово значи да на ЕУ дефинитивно, и нажалост, можемо да заборавимо. Немачка нас неће пустити без признања, а Шпанија нас неће пустити ако признамо...Румунија, Словачка и Грчка би добиле нешто за узврат, макар и ћушку, али Шпанија не....

Zemljoradnik

pre 4 godine

Pa nije ni naša želja bila da se vi ponovo ujedinite, pa ste se ujedinili. Dakle, nemojte se mešati u naše odnose sa tzv. Kosovom, odn. AP Kosovo i Metohijom, možda mi želimo da Albanci ostanu naši građani.
(Baphomet, 09. septembar 2019 15:33)
- Ovde se radi o pristupu Srbije EU, a ne o tome šta mi mislimo o ujedinjenju dve Nemačke. A nije bitno ni da li mi želimo da Albanci ostanu naši gradjani, oni to ne žele. Nemačka i nekoliko najjačih država EU diktiraju uslove za prijem u EU. Dva su scenarija: 1) prihvatiti uslove i možda ući u EU (ni to ne ide automatski jer postoje i drugi uslovi, kao i ne baš iskrena namera EU da primi nove članove), ili 2) ne prihvatiti uslove i sigurno ostati izvan EU (ovo je realnije, i izgleda da je to pravac kojim idemo, ali ni taj pristup ne garantuje povratak Kosova). To je realno stanje i u tom domenu treba pronaći rešenje. Sve ostalo su fantazije, jalovo nadmudrivanje i gubljenje vremena.

Y

pre 4 godine

“zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.“- pa zato sto tada Srbija nikad ne bi priznala. Znaci ako je već uslov, logično je sa se prvo ispuni uslov pa tek onda ulazak u EU.

rutiner

pre 4 godine

Da li je Nemačkoj važnija Srbija ili Rusija? Logično Rusija.
Da li Rusija želi da Srbija ide u EU? Rusija to ne želi. Rusija želi Srbiju van EU i pod kontrolom Rusije.
Da si Nemac koji odlučuje o Srbiji šta bi uradio, kome bi udovoljio Rusiji ili Srbiji? Logično Rusiji.
Nemačka ima korist od Rusije i Rusija ima korist od Nemačke.

Srdan Krtolica Lukic

pre 4 godine

Problem zapada generalno, a pogotovu zapadne Evrope od ko zna kog vijeka, je strah od ujedinjenja Slovena. Zapadnjaci zaziru od Rusa najvise (naravno), iako Rusa mnogi u zivotu vidjeli nisu. To se kroz generacije vec uvuklo u genetski kod. Kroz ratove, kolonizacije, pljacke a i kroz efikasniju ekonomiju i organizaciju, trenutno su u poziciji moci (zadnjih nekoliko vijekova) i pokusavaju da neutralisu slavensku prijetnju kroz podjelu slavenskih naroda. Tako, kroz EU i NATO ubijaju dvije muve jednim udarcem. Neo-kolonizacija i neutralisanje slavenske prijetnje. A glupi Slaveni im se jos zahvaljuju (citaj: Poljaci, Hrvati, Ukrajinci, Bugari...). A mi Srbi, mozda smo jos gluplji jer smo umislili da smo neka Sparta. Pa nas udaraju i udaraju.

zoran987

pre 4 godine

Лицемерна немачка
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 09. septembar 2019 15:48)

Opasna konkurencija V. Britaniji su postali po ovom kriterijumu.

Džo Bajden

pre 4 godine

Dobar predlog. Nije loše da se razmisli i o modelu Japana i SAD. Pošto su bili u ratu, mirovnim potezom Američanina, avgusta '45, Japanci su pristali na mir. Vredi slediti pametnije od nas.

nadam se da sam dobro razumeo

pre 4 godine

Poštovani gospodine ne radi se o želji vas Nemaca već nas Balkanaca, postoje dve nemačke u vidu Srbije i RS, ali u vidu KiM i Albanije. Etnička podela je izvršena u BiH ostaje da se to uradi na KiM i da se jednom za svagda završe ratovi i Balkan postane oaza mira.
(Kent, 9. septembar 2019 16:11)

Ako ste hteli da kazete da etnicke granice treba da se medjunarodno priznaju i na KiM i u BiH, onda se se slazem

joki

pre 4 godine

Dali se to zove cinizam? Posle svega sta je Narod ovog gosp. Nanela na ovim prostorima oni ima smelost da prica o ikakvim teritorijama!
Sto mi to dozvoljavamo je pljuvanje po svim zrtvama fasizma i nemackog genocida na ovim prostorima!
Samo kad se setimo sumarica svakom srbinu bi trebalo da je jasno o cemu ja ovde pricam.
Malo vise dostojanstva za nas same !!!

Kvak

pre 4 godine

@rog

Moc Nemacke je u tome sto vec 50 godina radi indistrijske i inzenjerske poslove za male pare. Ne prodaju nikome maglu i ne naplacaju nista vise nego sto vredi i ne bahate se.

Kad su se ujedinili imali su strucnjake koji mogli cuda da obave za smesne pare, to je njima donelo prevagu na svetskoj sceni jer takvo ponasanje je nezamislivo u UK i pogotovu u USA.

A istocni blok je propao jer je silio sposobne da rade za male pare dok je koruocija cvetala i niko nije razumeo ekonomiju. Ne moze drzava da diktira trziste, ni domace, ni svetsko, to je problem komunizma, kad se na to doda da sh na odlucujucim pozicijama za ekonomiju bili ortaci umesto strucnjaka, krah je bio neizbezan.

Jedini komunizam koji je kolko tolko uspeo je kineski, jer su prakticno usvojili kapitilisticku ekonomiju.

Mile

pre 4 godine

Pa lepo. A sta ako zemlje koje nisu priznale Kodsvo izjave da Kosovo nikada nece biti primljeno u EU zato sto ga one ne priznaju i ako ga Vucic prizna? Recimo Spanija i Grcka ili Rumunija... Sta bi onda nemacki poslanik i Merkelova? Da li bi to znacilo da zaboravimo svi na EU?

marsovac

pre 4 godine

Ne treba mi evropska unija koja je sve bivsecdrzave SFRJ ocuvala u integrativnom, teritorijaknom i na kraju krajeva egzistencijalnom smislu, samo za Srbiju to ne vazi. Srbiju po standardimabiste te EU treba omalovaziti, i unistiti. Pa zar to nije bio cilj i treceg rajha, i nacisticje Nemacke? Po sistemu kuvane zabe, polako ostvaruju svoj krajnji cilj, a mi kao ovce blejimo!

rog

pre 4 godine

Onog momenta kada se Nemačka ujedinila, krenula je aktivno da učestvuje u razbijanju drugih. Nakon Nemačkog ujedinjenja broj drugih zemalja koje su se spojile u jednu je - 0. A nastalo je 8 neuticajnih državica i jedna zvezdica*. Osim Češke, svi su uplivali u siromaštvo i nacionalni ponos, svi dobili nezavisnost a potpuno izgubili samostalnost.
(Lav, 09. septembar 2019 16:41)

Interesantno vidjenje stvari. Znaci za raspad istocnog bloka je odgovorna Nemacka svojim ujedinjenjem, a ne desetine godina rezimske politike, siromastvo i nemogucnost adaptacije na otvorenu globalnu trgovinu. Mali Perice, ti li si?

Baphomet

pre 4 godine

Pa nije ni naša želja bila da se vi ponovo ujedinite, pa ste se ujedinili. Dakle, nemojte se mešati u naše odnose sa tzv. Kosovom, odn. AP Kosovo i Metohijom, možda mi želimo da Albanci ostanu naši građani.

Dario Cerovac

pre 4 godine

Ma možete vi da drvite na tu temu sa Vućićem koliko hoćete, ali Kosovo i Metohija su u sastavu Srbije. Ako ne verujete idite u UN i potražite Rezolucija 1244. Ako vam se ne sviđa, probajte da je promenite pa ćete videti gde će te se zakucati. Muke vaše da od čorbe napravite kajganu ne prestaju!?

Kent

pre 4 godine

Poštovani gospodine ne radi se o želji vas Nemaca već nas Balkanaca, postoje dve nemačke u vidu Srbije i RS, ali u vidu KiM i Albanije. Etnička podela je izvršena u BiH ostaje da se to uradi na KiM i da se jednom za svagda završe ratovi i Balkan postane oaza mira.

Pera

pre 4 godine

Ovaj zaboravio da je dve Nemacke podrzavalo po pola sveta, pa je model bio nacin da i ona druga polovina prizna onu drugu Nemacku koju ne priznaje. Pritom Nemcima u obe Nemacke odgovaralo da dodje do primene tog modela.
U nasem slucaju Srbiju priznaje CEO svet, a Kosovo* oko pola. Mi u svim organizacijama, oni ni u jednoj bitnoj. I sad treba primeniti model da se "ne blokiramo"?!
Ovaj bi meni bio persona non grata u roku od 5 minuta nakon ovakve izjave, pa neka podnese raport Merkelovoj ako hoce.

Valdano

pre 4 godine

Odakle Nemcu pravo da uopste iznosi neko misljenje,istorija im je odredila ulogu,porazeni su u oba rata,genocicidno su se nosili u tim ratovima,mozda im sadasnji trenutak dozvoljava da iznesu misljenje,ali treba da budu svesni svoje proslosti I cinjenice da se ne mogu I smeju pitati za bilo sta,pogotovo ne u vezi teritorije zemlje pobednice oba rata I zemlje koja je zrtvovala ogroman deo svog stanovnistva za pravdu,istinu I pravu borbu.

Radisa Ristic

pre 4 godine

Tesko Srbima ako se Nemci pitaju za resavanje problema Kosova.Odakle im moralno pravo da uopste o tome pricaju.Oni su dokazani najveci neprijatelji Srpskog naroda.Zasto oni nedaju svoje teritorije.Srbija mora celom svetu otvoreno da kaze Kosovo je Srbija.

ako ćemo realno

pre 4 godine

zar Rezolucija 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije, po kojoj treba naša vojska i policija da se vrate na Kosovo da je jedina vojska na Kosovu KFOR nije pravo-obavezujuća?

zar Briselski sporazum po kome treba da se formira Zajednica srpskih opština nije pravo-obavezujuća?

i sada kada ovo što je pravno-obavezujuće nije, a na našu štetu, oni bi da mi potpisujemo novi pravo-obavezujući sporazum da bi se priznalo Kosovo?

prvo neka se ispoštuju prva dva sporazuma u svemu, pa da pričamo dalje.

kiza

pre 4 godine

Srdan Krtolica Lukic
Sve si lepo rekao, ipak imas jednu fundamentalnu gresku. Mi nismo umislili da smo Sparta. Spartanci su umislili da smo mi. Ako pogledas kroz istoriju, unazad skoro 1000 godina, Srbi su ratovali, gubili i pobedjivali, bivali porobljeni ali NIKAD nisu odustali, nikad nisu prestali da se bore za slobodu i nezavisnost. I nikad nisu merili da li se isplati da se borimo i da li je onaj drugi jaci od nas. Cak mogu da utvrdim da smo se skoro uvek borili sa najacima. NATO, Austrougarska, Turska sve carstva i vojske koje su u tom istorijskom trenutku bile najace sile sveta.

BOSS

pre 4 godine

Treba napravit veliku konferenciju za Balkan,uzet sve politicare za usi i predocit najbolji plan sto moze biti.U taj plan treba ulozit 20 milijardi eura i pitanje ratova rijesit zauvjek!!!
U pitanju bi bilo najvece premjestanje naroda u istoriji al bi se time rijesio problem ratovanja.
Ako su svi tako posteni i ucinjeni to mogu sredit.

jednom naci uvek naci

pre 4 godine

Ma samo neka Nemci kazu sta su njihove zelje i ima da letimo da ih ispunimo. Ipak su Nemci vlasnici i Kosova i Srbije i planete i najvaznije je sta hoce Nmeci. Btw. zanimljviva je ta nemacka opsesija albanizacijom Kosova i otcepljenjem od Srbije, prvo je to pokusao Hitler pre 7 decenija ali izgleda da ni unuci ne odustaju.

Posmatrač

pre 4 godine

" Nije naša želja " !?
Vaša želja - naša zemlja !?
Zbog Vaših želja vezanih za ovaj prostor, ovde je proliveno mnogo krvi !
Da se ipak malo uzdržite od mešanja ili želja ?
P.S./ Ne zaboravite da i Vas kontrolišu neki još "veći igrači" koji imaju razne želje !

Lav

pre 4 godine

Onog momenta kada se Nemačka ujedinila, krenula je aktivno da učestvuje u razbijanju drugih. Nakon Nemačkog ujedinjenja broj drugih zemalja koje su se spojile u jednu je - 0. A nastalo je 8 neuticajnih državica i jedna zvezdica*. Osim Češke, svi su uplivali u siromaštvo i nacionalni ponos, svi dobili nezavisnost a potpuno izgubili samostalnost.

Srebrni

pre 4 godine

Ima mali problem u toj mantri dve nemačke : to je bio jedan te isti narod, podeljen na dva dela po kazni za zločine koje su napravili. Ovde imamo DVA različita naroda sa dijametralno suprotnim stavovima, i suprostavljenim interesima. Izuzetno malo prostora za dogovor tu ima, i kako god da se okrene, realno, dok jedna strana ne nadvlada drugu, tu mira neće biti.

Museum Europe

pre 4 godine

Bilo bi ovo lepo rešenje, ali EU mora da shvati da ovo nije 1989. Nisu više ni lepi ni privlačni. A model dve Nemačke ne znači da će srbi početi da prave kola bolja od BMW-a, a albanci bolja od Mercedesa. U Bosni, neka se porede sa Audijem.

ГласСрба

pre 4 godine

U kontekstu te izjave, mediji se pitaju ako je Evropska unija iskrena u nameri da primi Srbiju u Evropsku uniju, a za to je uslov priznanje Kosova, zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.
Има ли кога паметног међу новинарима па да пита овог Немца зашто би примили Србију без Косова али не и Србију са Косовом? Је ли зато што заправо не желе Албанце у ЕУ или зато што ако је приме заједно са Косовом не могу да утичу на Србију као чланицу да поштује права Албанаца као што ни Хрватска не поштује права Срба а ЕУ се прави блесава. Е то су права питања којима их треба истерати на чистину и показати колико су заправо дволични.

samo kazem

pre 4 godine

Primer DDR i SR Nemačke nije ni izdaleka uporediv. To je jedan narod koji je bio podeljen (samo) društveno-političkim uredjenjem, dok se mi razlikujemo etnički, verski, jezički, kulturološki...

Života

pre 4 godine

Neka lepo prime Srbiju u EU, a takođe i okupirani deo Srbije (onaj sa NATO bazom) i nikakvog konflikta neće biti jer u EU nema granica. Šta će im stolica u UN kad ih čeka u Beogradu. :)

nemanja.s

pre 4 godine

Znači, da Srbija ne blokira Kosovo, pošto Kosovo nas ne može... Od EU nema ništa, u dogledno vreme. Duplo golo. Ni oni ne znaju šta hoće.