Ministar upozorava: Od nedelje obilne padavine, prognoza se podudara sa situacijom iz 2014.

Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 10.05.2019.

17:19

Ministar upozorava: Od nedelje obilne padavine, prognoza se podudara sa situacijom iz 2014.
Ilustracija: depositphotos/MrTwister

On je naglasio da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, u vrlo kratkom periodu.

Podsetio je da se to podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave, zbog čega je posle pres-konferencij u Ambasadi Slovenije povodom Svetskog dana pčela, i uputio ovo upozorenje.

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

"Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva-ri dana svi će biti na terenu", rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže ministar, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometara i naprave ozbiljan problem.

Mi smo, međutim, ponovio je, spremni da se uhvatimo u koštac sa tim i nadam se da neće biti većih problema.

"Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku", zaključio je.

RHMZ za nedelju prognozira pretežno sunčano i toplo, ali sredinom dana, na zapadu i jugozapadu, a posle podne i tokom noći i u ostalim krajevima naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Od ponedeljka do četvrtka pretežno oblačno, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina.

U ponedeljak i utorak očekuju se i obilnije padavine, preko 40 milimetara za 24 sata. U petak prestanak padavina i razvedravanje, u subotu pretežno sunčano.

U nedelju je na teritoriji cele Srbije na snazi žuti meteo-alarm zbog grmljavine i kiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: