"Uvreda ne samo za hrišćane, već za celu međunarodnu zajednicu"

Grčki ministar inostranih poslova Jorgos Katrugalos kritikovao je izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

21:16

Foto: Gettyimages/C. McGrath

Erdogan je rekao da postoji mogućnost da bivšu crkvu Svete Sofije u Istanbulu, koja je trenutno muzej, preimenuje u džamiju posle lokalnih izbora zakazanih za 31. mart.

"To nije samo veliki hrišćanski hram, najveći vekovima, već pripada i čovečanstvu. Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) je priznala hram kao deo opšte kulturne baštine", rekao je Katrugalos.

Prema njegovim rečima, dovođenje u pitanje statusa Svete Sofije nije samo uvreda za hrišćane već uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava.

Erdogan je juče u televizijskom intervjuu na pitanje o muzeju rekao da bi Sveta Sofija mogla da bude "preimenovana u džamiju".

Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej.

Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Grčka je ranije u nekoliko navrata izrazila negodovanje najavama o promeni statusa Svete Sofije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: