Nova poruka SAD: Ukinite takse ili zatvaramo Bondstil

Predstavnici Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje insistiranje na taksama imati posledice.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2019.

17:45

Nova poruka SAD: Ukinite takse ili zatvaramo Bondstil
EPA/Valdrin Xhemaj

To uključuje i "moguće zatvaranje baze Bondstil" kod Uroševca, piše prištinska Gazeta Blic.

"Ukoliko takse ne budu ukinute, uslediće ozbiljne posledice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil", rekao je za prištinski dnevnik Gazeta Blic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu "postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otključao zamrznuti konflikt", navodi prištinski dnevnik.

Erat i Berkli, koji su se u prethodna dva dana sastali sa svim značajnijim političarima na Kosovu, takođe su preneli da "predstavljaju glas (američkog predsednika Donalda) Trampa".

Dvojica američkih zvaničnika, istovremeno, smatraju da dogovor Beograda i Prištine treba da bude postignut do kraja godine, kao i da bi neuspeh na ovom planu za obe strane značio "stagnaciju na spoljnopolitičkom i unutrašnjem" planu.

Upozorenje američkih zvaničnika usledilo je posle serije konfuznih poruka kosovskih zvaničnika o sudbini takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: