Razgovor Peti Smit i Tesle pred srpskom crkvom u Njujorku

Kako ovih dana javlja Tanjug, za obnovu saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je pre dve godine na Vaskrs izgorela u požaru, potrebno je 60 miliona dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

14:05

Razgovor Peti Smit i Tesle pred srpskom crkvom u Njujorku
Getty Images

Trenutno je u pripremi druga faza radova na rekonstrukciji pravoslavnog hrama, kaže episkop istočnoamerički vladika Irinej Dobrijević.

Kako je rekao, obnova pravoslavne crkve na Menhetnu zahtevala je prethodne detaljne analize, a čak godinu dana čekalo se na odobrenje Zavoda da se počne sa čišćenjem hrama.

Koliko god da je reč o simbolu Srba u Njujorku i Americi, toliko se radi i o autentičnoj američkoj i njujorškoj znamenitosti. Mali narodi, pa i oni balkanski, po definiciji su skloni mitomaniji, ali u priči o kulturološkoj vrednosti njujorške crkve Svetog Save racionalni argumenti su ipak iznad mitskih.

O tome za novi Nedeljnik piše Muharem Bazdulj.

Glasovita pesnikinja, muzičarka, pevačica i umetnica Peti Smit objavila je knjigu "M Train" 2015. godine. Za ovdašnje čitaoce naročito će biti zanimljive činjenice o vezama Peti Smit sa Nikolom Teslom i sa njujorškom crkvom Svetog Save.

Evo zanimljivog i sugestivnog odlomka iz knjige:

"Kamioni su blokirali malu ulicu Bedford. Radnici vodovoda su bušili asfalt kraj Fader Demo trga u potrazi za glavnom cevi. Prešla sam preko Brodveja i prošetala u pravcu severa do Dvadeset pete ulice i Srpske pravoslavne crkve posvećene Svetom Savi, svecu zaštitniku Srba. Zastala sam, kao i toliko puta ranije, da odam počast bisti Nikole Tesle, sveca zaštitnika izmenične struje, postavljenoj pred crkvu nalik na usamljenog stražara. Stajala sam tako dok se u blizini parkirao jedan Kon Edison kamion. Kakav nedostatak poštovanja, pomislila sam.

- A mislili ste da vi imate problema, rekao mi je.
- Sve struje vode ka vama, gospodine Tesla.
- Hvala! Kako vam mogu pomoći?...

Šta je sve Peti Smit napisala o Tesli čitajte u tekstu Muharema Bazdulja, objavljenom u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 17. maja
U novom broju Nedeljnika pročitajte kakve su veze književnice Idi Vorton sa ovom crkvom, šta je o njoj pisao američki autor Dejvid Danlap, o eksploziji 1966, poseti patrijarha Pavla 1992...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: