Dačić: Za tango je potrebno dvoje

Ivica Dačić izjavio u Sarajevu na sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

14:13

Dačić: Za tango je potrebno dvoje
Foto: Tanjug - Ministarstvo spoljnih poslova

Istovremeno je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Strategijom Evropske komisije Beogradu data "perspektiva da u celini bude spreman za članstvo u EU 2025".

Dačić je rekao da je "Srbija na dobrom reformskom putu", da je "u poslednje tri godine uspela da dovede u ravnotežu dve ekonomske linije – rashode i prihode" i da "sigurno korača ka punom ekonomskom oporavku".

U obraćanju šefovima diplomatija Albanija, BiH, Crne Gore, Kosova i Makedonije, Dačić je istakao da su se Berlinski proces i zapadnobalkanska šestorka evidentno profilisali kao formati kroz koje se podstiče i produbljuje saradnja u regionu.

Dodajući da je to prepoznato i u dokumentu Evropske komisije o proširenju, Dačić je rekao da je najčešće upotrebljavana kovanica u tom dokumentu "dobrosusedski odnosi" i da je podsećanje na tu neophodnost suštinski važno za Zapadni Balkan u celini.

"Čvrsto verujem da je izgradnja dobrosusedskih odnosa pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima" rekao je Dačić i dodao da su, iako "možda ne dovoljno brzo" i "možda ne u potpunosti efikasno", evidentni napori svih da se povezivanje i saradnja podignu na viši nivo.

Dačić je rekao i da državni organi i institucije Srbije "veoma pažljivo analiziraju uslove koji su postavljeni kako bi u što kraćem roku Srbija postala deo EU".

On je citirao deo koji se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog koji predvodi EU i dodao da se "na primeru odnosa prema Zajednici srpskih opština (na Kosovu), koja je dogovorena Briselskim sporazumom, najbolje može videti razlika pristupa implementaciji dogovora dve strane".

"Naš stav je da je prihvaćeno sve ono što je dogovoreno i da to predstavlja sastavni deo Sporazuma. Znate, ovakve situacije se slikovito opisuju starom, poznatom, izrekom 'Za tango je potrebno dvoje'".

Šef srpske diplomatije založio se za nastavak saradnje u primeni svih do sada usaglašenih infrastrukturnih, energetskih i drugih projekata u okviru Berlinskog procesa i jačanje saradnje u svim segmentima koji donose dobrobit.

Naglasio je takođe "suštinsku važnost što efikasnije i brže implementacije Višegodišnjeg akcionog plana za zajedničko ekonomsko područje" koji je usaglašen na prošlogodišnjem Samitu u Trstu i izrazio uverenje da će posebno važnu ulogu u jačanju i povezivanju privreda u regionu imati i rad zajedničkog Komorskog investicionog foruma.

Napretku razvoja regiona u pozitivnom smeru, prema rečima Dačića, doprineće i aktivnosti Kancelarije za saradnju mladih čije je osnivanje, uz raspisivanje prvog javnog poziva za finansiranje projekata, prvi praktičan rezultat saradnje u okviru Zapadnobalkanske šestorke i Berlinskog procesa.

Kao jedan od najnovijih primera uspešne saradnje u regionu Zapadnog Balkana Dačić je naveo i zvanično pokretanje Fonda za Zapadni Balkan.

On je dodao i da Srbija podržava uvođenje u debatu i saradnju novih tema, kao što su bezbednost ili rodna ravnopravnost jer se na taj način mogu samo jačati međusobne veze, na dobrobit svih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: