Čanak: Da menjamo ime Zrenjaninu, ima li kraja?

Lider LSV Nenad Čanak nezadovoljan je odlukom lokalne samouprave Zrenjanina da od Beograda traži promenu imena u Petrovgrad.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

13:06

Čanak: Da menjamo ime Zrenjaninu, ima li kraja?
screenshot/youtube

On je rekao da je taj je naziv potrajao samo šest godina (od 1935. do 1941.) i to "zbog dodvoravanja tadašnjim vlastima".

"Zrenjanin se stotinama godina zvao Bečkerek, 72 godine se zove Zrenjanin, čak se u jednom periodu zvao i Nova Barselona. Sadašnja vlast traži od Beograda da mu se vrati ime Petrograd koji je nosio šest godina u cilju dodvoravanja tadašnjem Beogradu. Ima li kraja?", upitao je Čanak na svom Tviter nalogu.

Grad Zrenjanin je, inače, prosledio Ministarstvu za lokalnu samoupravu inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad. Grad se inače zvao Veliki Bečekerek, a 1935. godine naziv je promenjene u Petrovgrad, po srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Nemci su, međutim, nezvanično 1941. vratili stari naziv Veliki Bečkerek, da bi nakon Drugog svetskog rata i oslobodjenja Zrenjanin, po Žarku Zrenjaninu, narodnog heroja i organizatora ustanka u Vojvodini.

Građani su se, inače, o promeni imena jednom već izjašnjavali na referendumu 1992. godine, kada je većina odlučila da se grad i dalje zove Zrenjanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: