Danas: Nekoliko ruskih državljana proterano iz Srbije

Nekoliko ruskih državljana proterano je iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

23:49

Danas: Nekoliko ruskih državljana proterano iz Srbije
Foto: Gettyimages

Dnevnik u sutrašnjem izdanju navodi, pozivajući se na izvore u krugovim bliskih vrhu srpskih vlasti, da nije poznatoda li je zbog tog poteza srpskih vlasti sekretar ruskog Saveta bebednosti Nikolaj Patrušev posetio Beograd.

"Danas" navodi i da na Andrićevom vencu nije uspeo da dobije komentar najpre optužbe koje je izneo premijer Aleksandar Vučić "o elementu inostranosti" u izazivanju nereda u Crnoj Gori, kao ni o tome da li je predsednik Srbije obavešten o proterivanju ruskih državljana iz Srbije.

Izvori iz vrha vlasti su naveli, kako prenosi beogradski dnevnik, da je ceo postupak državnih organa usmeren na ruske državljane već okončan i da su oni proterani iz Srbije.

"Spekulacije da je juče u Beogradu boravio Patrušev kako bi odveo proterane ni na koji način nismo uspeli da proverimo, kao ni da li njegov dolazak spada u kontramere Moskve", navodi "Danas".

Pojedini izvori sa poltičke scene smatraju da događaji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi i da Kremlj samo pokazuje moć i prisustvo u ovom delu regiona.

Razlozog za posetu visokog ruskog zvaničnika Beogradu, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić vidi u nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori.

On je za Betu rekao da je sekretar Saveta bezbednosti Rusije u poseti Beogradu zbog svega što se dešavalo u Crnoj Gori.

"O razlozima posete možemo samo da nagađamo, ali mislim, sa velikom sigurnošću, da je došao zbog slučaja sa Crnom Gorom, a ne zbog potpisivanja nekog memoranduma", rekao je Dragišić za agenciju Betu.

Dragišić je rekao i da je poseta visokog ruskog obaveštajca sigurno veoma interesantna i "našim zapadnim prijateljima" i da ne mora apriori da negativno utiče na odnose Srbije i Zapada.

"Poseta sigurno neće ostati bez odjeka na Zapadu, ali može da bude i dobra i loša po odnose Srbije s partnerima, što zavisi od toga o čemu su se srpski zvaničnici dogovoril s Patruševim", rekao je Dragišić.

Visoki ruski zvaničnik danas je razgovarao s predsednikom Tomislavom Nikolićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanoviće, a sutra će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je, u ponedeljak uveče, posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da je u Srbiji povećano dejstvo i broj pripadnika stranih obaveštajnih službi i sa istoka i sa zapada.

On je rekao i da su na teritoriji Srbije pripremane nelegalne aktivnosti u Crnoj Gori i da ima nepobitne dokaz da su u Srbiji postojale grupe ljudi koje su pratile premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Patrušev je posle sastanka sa Stefanovićem predložio da sledeće godine bude potpisan memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da bi se uspostavila redovna komunikacija bezbednosnih službi dve zemlje.

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je Nikolić s Patruševom razgovarao o modelima vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: