"Zlo smo činili svi, ali Srbi u manjoj meri"

Poglavar SPC patrijarh Irinej posetio je Hrvatsku i izjavio da ga čudi skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru i dodao da su zlo činili svi ali Srbi u manjoj meri.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.08.2015.

17:43

Default images
Foto: Tanjug

On je podsetio da u Beogradu stoje latinične table iako je ćirilica "deo srpskog identiteta".

Irinej je u manastiru Krka kod Kistanja predvodio liturgiju povodom 400. godišnjice srpske Bogoslovije, a posle službe novinarima je rekao da su Srbi i Hrvati bratski narodi koji su se podelili i naneli jedni drugima zlo koje se ne sme ponoviti.

"Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni", rekao je patrijarh, dodajući kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedela koja su, kako je naveo, ;poneki među Srbima činili.

On je istakao da je srpski narod "bežeći od smrti doživeo tragične stvari", a hrvatsku teritoriju napustio pod pritiskom, i pozvao sve Srbe koji su nekada živeli u Hrvatskoj da se vrate, prenela je hrvatska agencija Hina.

Podsetimo, Gradsko veće Vukovara izglasalo je izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.

Odluku o ukidanju ćirilice većina Vukovarčana nije želela da komentariše, dok su reakcije onih koji su uopšte bili spremni da izađu u susret medijima podeljene.

Odluku o povlačenju ćirilice iz službene upotrebe u Vukovaru treba gledati u okviru predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj jer izbori ne pitaju za cenu izjavio je za B92 analitičar Jaroslav Pecnik iz Osijeka.

Iz Brisela su poručili da Evropska komisija nema nadležnost u pogledu manjina, te ni oko pitanja ćiriliće u Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: