Uoči TV debate, šta je odlučio žreb

TV debata predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića biće održana večeras od 20 časova, na RTS-u. To će biti njihova treća debata.

Info

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

14:46

Default images

Prethodne dve su imali uoči drugog kruga predsedničkih izbora 2004. i 2008. godine.

Ova debata će trajati 90 minuta, a žrebom je odlučeno da debatu otvori Nikolić, a završnu reč poslednji da Tadić. Debata će imati osam zasebnih celina odnosno tema. Svaki kandidat ima po tri minuta za odgovor na tematsko pitanje i još minut za repliku.

Teme debate su redom:
  • vizija i budućnost Srbije
  • spoljna politika i odnosi u regionu
  • Kosovo i Metohija
  • ekonomija, investicije i rešavanje problema nezaposlenosti
  • razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije
  • odbrana i bezbednost
  • socijalna politika, obrazovanje i mladi
  • evropske integracije.


Kako je Protokolom predviđeno, voditelj daje i oduzima reč kandidatima, vodi računa o redosledu i poštovanju tema i držanja dogovorenog vremena.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Svi uslovi za učesnike u debati su jednaki, svakom od učesnika u debati će biti postavljeno ukupno osam pitanja i istovetna su za oba učesnika u debati, kojima je na raspolaganju isto vreme za izlaganje, odgovore i reagovanje.

Predsednički kandidati imaju po tri minuta za odgovor za svako pitanje, a stoji im na raspolaganju još po jedan minut koji mogu iskoristiti za dopunu odgovora na pitanje, komentar izlaganja drugog kandidata i reagovanje na izlaganje drugog kandidata.

Žrebom je odredjeno da levo od voditelja u studiju bude Tadić, a desno Nikolić. Kandidati naizmenično odgovaraju na pitanja redosledom koji je utvrdjen žrebom, odnosno Nikolić, pa Tadić. Nikolić je žrebom odredjen da govori prvi i prvi ima završnu reč, a debatu će svojom završnom rečju zatvoriti Tadić.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Na kraju debate, oba predsednička kandidata imaju na raspolaganju po 90 sekundi za završnu reč, a tokom izlaganja jednog od učesnika u debati, biće aktivan samo njegov i mikrofon voditelja.

Predsednički kandidati neće govoriti izvan vremena koje im je stavljeno na raspolaganje za odgovor, komentar ili reagovanje, tokom debate neće prekidati jedan drugog i neće drugome uzimati reč i vreme za odgovor, a dužni su i da jedan drugom persiraju.

Voditelj debate ima pravo i obavezu da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila o redosledu i vremenu trajanja obraćanja, i ima pravo da, nakon dve javno izrečene opomene, udalji iz debate učesnika koji odbija da poštuje usvojena pravila debate.

Udaljavanje ili napuštanje predsedničke debate jednog od kandidata označava i njen kraj.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Što se tiče kandidata i njihovih saradnika, u prostorijama RTS biće najkasnije 15 minuta pre početka debate, a kandidati imaju pravo na savetničku ili stručnu ekipu do petoro saradnika.

U studio mogu da uđu samo predsednički kandidati, voditelj i tehnička i službena lica RTS-a, a članovi izbornih štabova debatu mogu da prate iz posebnih prostorija.

Susret dvojice kandidata i rukovanje pre i posle debate, navodi se u Protokolu, moguće je samo ako to žele obe strane.

Dueli predsedničkih kandidata su uobičajena stvar u zemljama razvijene demokratije. U Srbiji su tv dueli počeli 1997. godine između Zorana Lilića i Vojislava Šešelja, a Tadić i Nikolić imali su ih u dva navrata, 2004. i 2008. godine.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
U tom periodu domaći političari su radili mnogo na svojoj što boljoj medijskoja promociji koja predstavlja jedan od najznačajnijih elemenata političkog i društvenog delovanja.

U nemilosrdnoj borbi za vlašću, političari pribegavaju brojnim marketinškim trikovima kako bi pridobili što veći broj pristalica.

Centar za razvoj fotografije u saradnji sa kamerades.com pratio je njihove aktivnosti i u ovoj predizbornoj kampanji, a njihove fotografije pogledajte u našoj Galeriji.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Foto objektivi beleže sve - sudbonosne stvari, ozbiljne uloge, otvorenost i zatvorenost ka Evropi, promene i preokret koji su praćeni gestikulacijom u vidu odlučnog pogleda, spontanog razgovora sa omladinom, strogog stava poverenja, mudrog razgovora uz knjigu.

Poplava mnoštva doktrina i ideologija u predizbornoj kampanji vreba iza svakog ćoška, sa bilborda i reklama, vršeći danonoćni pritisak na potencijalne glasače. Namera „heroja“ je da tih dana zaboravimo na nedaće, besparicu i nezaposlenost i da poneseni njihovim obećanjima iščekujemo novog lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: