"Švedska je spremna da brzo ratifikuje SSP"

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Ponedeljak, 31.05.2010.

18:19

Default images

B92: Gospodine ambasadore, dobro veče, hvala što ste došli.

Bringeus: Zadovoljstvo je biti ovde.

B92: Ovo je oproštajni intervju jer Vi odlazite iz Srbije, zato Vas na početku pitam, a budući da ste na kraju mandata koji je trajao gotovo četiri godine, preciznije tri i po, kako Vam izgleda ova zemlja, da li se promenila u tom periodu?

Bringeus: Jeste, veoma se promenila. Kada sam došao, u februaru 2007. godine, politička situacija je bila veoma nestabilna, postojao je rizik da ova zemlja dobije radikalsku vlast, nije bilo jasne perspektive za budućnost... Od tada smo videli tri važna izborna procesa – dva predsednička i jedan parlamentarni. Izbori su potvrdili opredeljenje građana Srbije da postanu deo Evropske unije. Videli smo i podelu u Srpskoj radikalnoj stranci i videli smo da su oligarsi doneli odluku da se krene put Evrope. Sve to stvorilo je bezbedniju osnovu za društvo, a mislim da je stvorena i nova atmosfera u ovoj zemlji.

B92: Stekao se utisak, a mislim da ste i sami govorili o tome, da je najvažniji trenutak Vašeg mandata ovde bio onaj kada je Srbija, u Švedskoj, predala svoj zahtev da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Bringeus: Apsolutno.

B92: Sada smo došli do trenutka kada Evropska unija treba da razmatra taj zahtev. Kada će se, po Vašem mišljenju to dogoditi?

Bringeus: To će zavisiti isključivo od Srbije. Treba razumeti da Evropska unija ne funkcioniše tako što otvorite vrata i ulazite u nekakav raj. Članstvo u Uniji je proces koji podrazumeva reforme, stvaranje novog društva, dostizanje zapadnoevropskih vrednosti i standarda. Svaki dan napretka na tom putu je uspeh za Srbiju. Tu mislim i na borbu protiv korupcije, poboljšanja u zaštiti životne sredine, jačanje vladavine prava, reformu školskog sistema...

B92: Kažete da glavni posao mora da se obavi ovde, u Srbiji. Ipak, postoji i deo posla, neke odluke koje moraju da budu donete u Briselu. Na primer, Vi ste rekli da smatrate da je došlo vreme da evropski ministri dozvole Evropskoj komisiji da počne da razmatra zahtev Srbije za status kandidata.

Bringeus: Da, ja verujem da je tako, u isto veruje i moja Vlada. Srbija treba da dobije status kandidata, za nas je to jasna stvar, ali to mora biti odluka o kojoj će se složiti svih 27 članica.

B92: Ako bi Savet ministara u junu odlučio da je došlo vreme da počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što dolazi kao prethodnica razmatranju kandidature, koliko će biti potrebno vladi u Švedskoj da ratifikuje SSP?

Bringeus: Mi ćemo to brzo da uradimo. Bićemo brzi. Ne bih mogao da budem precizan jer mi u septembru imamo izbore, pa ne bih želeo da dajem obećanja u ime buduće vlade, ali ratifikacija neće biti problem, to će biti urađeno veoma brzo.

B92: Ovde ste imali reputaciju čoveka koji o svemu govori prilično otvoreno. Rekli ste da Srbija treba da reši pitanje Kosova jer će definitivno biti nemoguće pristupiti Uniji bez rešenja na tom planu.

Bringeus: Mi sigurno ne tražimo od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, mi imamo najdublje poštovanje za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o Kosovu. Kao čovek koji se bavi diplomatijom mogu samo da vam dam praktičan savet: bez rešenih odnosa sa susedima Srbija neće moći da postane član Unije.

B92: Priča se da imate jednu neispunjenu želju a koja će, budući da odlazite, ostati samo pusta želja a to je dovođenje “Ikee“ u Srbiju. Zašto taj lanac već nije u Srbiji?

Bringeus: Najpre da kažem da će “Ikea“ doći u Srbiju. Ubeđen sam u to. Mislim da će veoma brzo potrošači u Srbiji dobiti priliku da kupuju kvalitetan, skandinavski nameštaj po niskim cenama. Zašto još nema tog ugovora? Ne znam, tu se radi o poslovnim razgovorima.

B92: Da li je to možda zbog procedure na koju se često žale strani privrednici tvrdeći da je previše komplikovana i da podrazumeva pribavljanje prevelikog broja dokumenata i dozvola.

Bringeus: Ne bih želeo da spekulišem o tome. Siguran sam da će “Ikea“ doći u Beograd i da će doneti investiciju od 250 miliona evra...

B92: Kada?

Bringeus: Hajde da nagađam, moj naslednik, koji se takođe zove Krister, otvoriće prvu “Ikeinu“ robnu kuću 2012. godine, a i ja ću doći na otvaranje.

B92: To je dobra vest. I na kraju da Vas pitam da li je tačno da Vam je najbolji prijatelj u Srbiji bio Dragan Marković Palma? I zašto, ako je to tačno?

Bringeus: Pa, ne bih rekao da mi je bio najbolji prijatelj ali Dragan Marković je dobar čovek koga veoma poštujem. Zajedno sa još nekim ljudima, od kojih bih pomenuo još ministra policije Ivicu Dačića, Marković je bio faktor koji je doveo do toga da imamo demokratsku, proevropski orijentisanu vladu u Beogradu. On takođe ima sjajan smisao za humor, a bio mi je, kao i predsedniku, domaćin na koncertu trubača i borbi kikboksera.

B92: Hvala na razgovoru i sve najbolje u Avganistanu.

Bringeus: Hvala i dođite u posetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: