Nafta spas za cene u SAD

Potrošačke cene u SAD porasle su u martu 0,2 odsto na mesečnom nivou, pre svega zahvaljujući oporavku cena energenata, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

11:54

Default images
Foto: Thinkstock

Indeks potrošačkih cena (CPI) blago podbacio u odnosu na očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 0,3 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Rastu inflacije je najviše doprinelo poskupljenje energenata od 1,1 odsto, uključujući rast cena benzina od 3,9 odsto. Cene hrane su, sa druge strane, pale 0,2 odsto.

Kada se iz indeksa isključe cene hrane i energenata, takozvani osnovni CPI porastao je u martu 0,2 odsto u odnosu na februar, dvostruko nadmašivši očekivanja, dok je na godišnjem nivou uvećan 1,8 odsto.

Inflacija je na godišnjem nivou "zašla" u negativnu zonu, budući da su cene snižene 0,1 odsto. SAD su u januaru zabeležile prvu negativnu inflaciju od 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: