Evo kako Junker pokreće Evropu

Budući predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obećao je da će pre kraja godine predstaviti obiman investicioni paket, ali i nove budžetske propise.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

12:41

Default images

"Pokrenimo Evropu ponovo", rekao je Junker evropskim zakonodavcima u vreme kada ceo svet posmatra kako će novi sastav Komisije sprečiti Stari kontinent da potone u novu recesiju, prenosi agencija Frans pres.

U obraćanju Evropskom parlamentu uoči glasanja o novoj 28-članoj Komisiji, Junker je pozvao zakonodavce da podrže 300 milijardi evra vredan investicioni paket namenjen podsticanju privrede i zapošljavanja.

"Onima koji misle da će stroga štednja automatski oživeti ekonomiju i pokrenuti zapošljavanje mogu da poručim da treba da odustanu od tih ideja", rekao je budući predsednik Komisije.

Svetske berze su prošle nedelje zabeležile pad akcija zbog strahovanja da će evrozona potonuti u novu recesiju, dok EU potresa oštra debata između Nemačke koja želi veću štednju kao način za smanjenje javnog deficita i Francuske, koja smatra da je povećanje potrošnje način za jačanje ekonomije.

Junker je takođe poručio da će pažljivo razmotriti kontroverzni elemenat predloženog sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju EU i SAD, koji bi omogućio kompanijama da tuže vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: