Počeo samit o nafti i gasu

Treći samit o nafti i gasu na Balkanu i u Jadranu otvoren je u Atini s ciljem da ojača ekonomsku i geopolitičku ulogu regiona.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

16:07

Default images

Grčki ministar za okolinu, energetiku i klimatske promene, Janis Maniatis rekao je novinarima da je problem u EU pitanje energetske bezbednosti i da Evropa pokušava da ga reši na više načina.

Prema njegovim rečima, to se radi kroz uspostavljanje jedinstvenog evropskog tržišta i stvaranje veza i interkonekcija između nacionalnih mreža za gas i struju.

"Treće je štednja energije, što je odličan, ali zanemaren način. A četvrti način je to zašto smo ovde danas: razvoj svih resursa EU kako bi se smanjila zavisnost od trećih zemalja", istakao je Manitis.

Grčki ministar je ocenio da je stoga veoma ohrabrujuće što su poslednjih godina najpre Sredozemlje, a sada i Jadransko i Jonsko more počeli da privlače interesovanje i malih investitora, i velikih naftnih kompanija.

Manitis je naglasio da indicije i geološki nalazi za eksploataciju nafte i gasa na Balkanu i Jadranu daju osnove da naftne kompanije treba da se prema regionu kao novom veoma atraktivnom mestu za investcije, uz transparentnost, slobodnu konkurenciju i visok nivo mera zaštite životne sredine.

Samit traje do petka, 3. oktobra, i okuplja postojeće i potencijalne investitore u oblasti nafte i gasa u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji i Rumuniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: