Ova zemlja je buduća ekonomska sila

Amerika je i dalje vodeća ekonomska sila, ali samo je pitanje vremena kada će Kina da je pretekne -smatra većina anketiranih u istraživanju američkog centra Pju

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

09:37

Default images

Najveće globalno istraživanje ovog centra u poslednjih šest godina pokazalo je da, iako je opšti imidž Amerike i dalje bolji nego kineski, i Vašingtonu se daje prednost kao partneru, u pojedinim delovima sveta Peking vrednuju više nego Vašington.

U Africi i Južnoj Americi se Kini, koja je u ove delove sveta mnogo investirala, dive zbog naučnih i tehnoloških prednosti, ali im je kultura najmnogoljudnije zemlje još daleka.

Kinu najmanje vole Nemci, Italijani, Izraelci i Japanci. Nepoverenje kineskih suseda Filipinaca, Južnokorejaca i Japanaca prema drugoj najvećoj svetskoj eknomiji i njihovo bolje vrednovanje odnosa sa Vašingtonom nego sa Pekingom tumači se kao izraz strahovanja zbog teritorijalnih sporova sa Kinom.

Vojni kapaciteti Amerike i Kine, međutim, ujedinjuju svet u rezervama prema obe velesile. Posebno se to odnosi na vojno nadmoćniju Ameriku, od čijih bespilotnih letilica strahuju svi. Čak u 31 od 39 zemalja ljudi se protive napadima američkih bespilotnih letilica na ekstremiste. Odobravaju ih samo u Americi, Izraelu i Keniji.

Kada je reč o pitanjima ljudskih prava, ispitanici bolje vrednuju SAD, iako je indikativno da su jedino oni u samoj Americi najlošije ocenili slobode u - svojoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: