Uzaludna nada: Evrozona još u krizi

Aktivnosti u privatnim kompanijama širom evrozone u feruaru su ponovo pogoršane, što ukazuje na produbljivanje krize i sve veći jaz između članica.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

14:22

Default images

Preliminarni PMI indeks za proizvodni i uslužni sektor evrozone, koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, u februaru se spustio na 47,3 boda, sa 48,6 bodova u prethodnom mesecu.

Time se PMI čvrsto i dalje drži ispod nivoa od 50 bodova, odnosno u području pada aktivnosti.

Indeks PMI za uslužni sektor evrozone u februaru se spustio takođe za 1,3 indeksna boda, na 47,3 boda, i trenutno je na najnižem nivou u poslednja tri meseca. Odgovarajući indeks za proizvodni sektor skliznuo je na 47,8 bodova, što je njegov najniži nivo u dva meseca, sa 47,9 bodova u januaru.

Najnoviji pokazatelji navode na ocenu da je 17-člana regija na putu da u prvom tromesečju ponovno zabeleži pad aktivnosti i to četvrto tromesečje zaredom, premda bi procenjeni pad trebalo da bude slabiji u poređenju s četvrtim tromesečjem prošle godine kada su aktivnosti smanjene za 0,6 posto, uz očekivani pad između 0,2 i 0,3 posto, kazao je glavni Markitov ekonomista Kris Vilijamson.

U Markitu posebno upozoravaju na sve veće razlike unutar evrozone, naročito između Nemačke i Francuske, dve najveće ekonomije evrozone, među kojima je jaz trenutno najizrazitiji od 1998. godine kada su ovi podaci i počeli da se prikupljaju.

Dok su kompanije u Nemačkoj održale solidnu stopu rasta, francuske uslužne kompanije trenutno beleže najveći pad od početka 2009. i najniže tačke tadašnje velike recesije.

"Nemačka je na putu da ostvari ekonomski rast u prvom tromesečju, nakon pada od 0,6 posto u zadnjem tromesečju prošle godine, i to verovatno po stopi od čak 0,4 posto. Kriza u Francuskoj najverovatnje će se dodatno produbiti, čime bi se druga najveća ekonomija evrozone približila zemljama u rubnom pojasu evrozone i udaljilo od 'jezgra' koju tradicionalno čini s Nemačkom", dodao je Vilijamson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: