Grci ratuju s cenama

Grci, posle svega što je urađeno, posle svih rigoroznih mera štednje koje su ozbiljno uzdrmale standard nacije, shvataju da ovo – nije kraj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

12:14

Default images

Kao što je najavljeno, i sada je već predmet diskusije na nacionalnom nivou i uzrok opšte panike, činjenica da ih u junu čekaju nove mere štednje, dodatno smanjivanje plata i penzija, srozavanje standarda...

Talas poskupljenja izmiče kontroli!

Sve je očiglednije da su porezi i trgovačke marže ogromni i da je to jedan od razloga zašto je život u Grčkoj mnogo skuplji od onoga u razvijenijim evropskim zemljama. Analize su pokazale da strane firme koje dostavljaju robu ostvaruju ekstra zaradu, jer zahvaljujući saradnji domaćih trgovaca, korišćenjem lažnih bar-kodova, uspevaju da izbegnu grčke poreze.

Prema zvaničnim podacima koje objavljuje list „Etnos”, cene proizvoda u grčkim prodavnicama su u proseku 116 posto veće, i to bez PDV-a. Mleko od 0,73 evra je 35 procenata skuplje nego u Italiji – gde je 0,54. Dezertni jogurt u Nemačkoj košta 0,27, a u Atini 0,58 evra.

Proizvođači su rešili da se suprotstave i sada se vodi pravi rat između njih i samoposluga koje primoravaju da spuste cene. Sve je počelo akcijom „krompirdžija” koji već danima direktno sa kamiona prodaju tone i tone krompira, po ceni od 0,25 evra.

Krenulo je sa akcijom na severu zemlje, danas „krompirdžije” su stigle i do Atine i drugih velikih gradova, gde se na trgovima formiraju kolone od hiljada ljudi koji kupuju zalihe. Internet narudžbine preplavile su novi grčki sajt „domaće”, a tzv. krompir revolucija se proširila na mnoge druge osnovne proizvode: ulje, pirinač, voće i povrće.

Proizvođači pokušavaju da iz posla izbace posrednike i na taj način sebi olakšaju život jer će realizovati proizvode, ali i da pomognu hiljadama sunarodnika čiji su špajzevi prazni.

Pokušali su da ih miniraju tvrdnjom da narodu prodaju proizvode lošijeg kvaliteta, međutim – bez uspeha. Sve je više onih koji se uključuju u akciju „Kupujmo grčko”. Specijalne ekipe obučavaju kupce kako da prepoznaju grčke proizvode. Pokret koji već ima dvadeset filijala širom zemlje i sve više pristalica u narodu, smatra da na taj način zemlja može da uštedi 10 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: