S. Arabija nadoknadiće manjak nafte

Saudijska Arabija pokriće sav manjak u snabdevanju naftnog tržišta povećanjem proizvodnje nafte, ponovio je saudijski ministar nafte Ali al-Nuaimi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

10:29

Default images

"Kao što sam već nekoliko puta rekao, Saudijska Arabija i drugi, pripravni su nadoknaditi sav manjak u ponudi sirove nafte", rekao je ministar na konferenciji za novinare održanoj tokom zatvorenog sastanka na 13. međunarodnom energetskom forumu u Kuvajtu.

Saudisjka ministar ocenio je da je naftno tržište na globalnom nivou "u ​​ovom trenutku uravnoteženo, s dovoljnim proizvodnim i rafinerskim kapacitetima", još jednom prebacivši odgovornost za veliki rast cena nafte na tržišne spekulante. "Iako su temelji tržišta zdravi, proteklu su deceniju obeležile nezapamćene fluktuacije cena nafte", rekao je Al-Nuaimi.

"U bliskoj prošlosti su dezinformacije o dosegnutom maksimumu proizvodnje nafte (ili teze o tome da je proizvodnja već u padu) i neutemeljeni strahovi o proizvodnim kapacitetima doprineli nestabilnosti cena. Konačno, nestabilnost je uzrokovala spekulacije na tržištu."

Saudijski ministar nafte još je u januaru ustvrdio da njegova zemlja može vrlo brzo nadoknaditi količine sirove nafte koje izvozi Iran u slučaju zapadnih sankcija na uvoz iranske nafte zbog sumnji da Teheran pod izgovorom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe želi izraditi nuklearno oružje ..

Od sredine ove godine izvoz iranske nafte mogao bi se smanjiti najmanje za trećinu, između 0,8 i 1 miliona barela na dan, zbog međunarodnih sankcija, ocenila je u sredu u izveštaju Međunarodna agencija za energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: