Grčka ukida 40.000 lažnih penzija

Grčka će ukinuti 40.000 lažnih penzija, jer vlasti u Atini nastoje da suzbiju preterane budžetske izdatke koji su doveli zemlju na ivicu bankrotstva.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

15:30

Default images

Ministar rada Jorgos Kutrumanis je upozorio da bi legitimne penzije, koje su u poslednje dve godine već skresane čak i 40 odsto, mogle biti dalje smanjene ukoliko Grčka ne uspe da se izbavi iz petogodišnje recesije.

"Ukoliko se ova recesija nastavi i 2013, 2014, 2015, niko ne može očekivati da ćemo imati isti nivo plata i penzija", rekao je Kutrumanis.

Vlada Grčke nastoji da ograniči preterane izdatke na socijalnu zaštitu u okviru opšteg programa stroge štednje koji su zvaničnoj Atini naložili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pošto je ta članica zone evra gotovo bankrotirala 2010.

Temeljno ispitivanje javnih izdataka iznelo je na videlo dugogodišnje velike zloupotrebe u korišćenju raznih vidova državne pomoći, često u dosluhu sa zaposlenima u državnim službama.

Danas je pred sud izvedeno sedmoro ljudi zbog navodnih prevara u najvećem grčkom penzionom fondu IKA. Policija je saopštila da su neki od osumnjičenih koji su radili u IKA koristili vlastite pozicije za izvlačenje koristi za sebe i članove svojih porodica.

Te prevare su koštale IKA najmanje šest miliona evra u periodu od osam godina, ukazala je policija, dodavši da je u pretresu kuća optuženih pronađeno više od 960.000 evra u gotovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: