Svet

Utorak, 26.07.2011.

00:10

Kinu ne brine mogući bankrot SAD

Kina ne treba da brine zbog posustalih američkih pregovora o podizanju limita za zaduživanje, kaže savetnik Narodne banke Kine Sja Bin.

Izvor: Tanjug

Default images

On očekuje da će američki političari u poslednjem trenutku postići sporazum kako bi sprečili krizu.

Sja, član komiteta za monetarnu politiku u kineskoj centralnoj banci, smatra da nema kratkoročnih rizika po kinesku ekonomiju, s obzirom da Vašington nema drugog izbora, do da nastavi s labavom monetarnom politikom u nastojanju da pruži podsticaj toj navećoj svetskoj ekonomiji.

"Nemojte previše da brinete zbog toga. SAD će morati da emituju novi dug i da emituju dodatne valute", rekao je Sja. On je kazao da su pregovori o američkom dugu privukli preveliku medijsku pažnju jer tamošnji političari pokušavaju da manevrišu po pitanju duga kako bi dobili strateške poene pred sledeće predsedničke izbore u novembru 2012.

"Oni neće izneveriti nacionalne interese. Oni se sada igraju politikom i na kraju će postići kompromis", ukazao je Sja.

Sja je ponovio svoj raniji stav da Kina treba da ubrza diversifikaciju svojih rastućih deviznih rezervi i uključi i druge valute van dolara kako bi se obezbedila od rizika koje bi donelo, kako predviđa, dugotrajno slabljenje američke valute.

Glavni ekonomista u kineskom Državnom informativnom centru Džu Baoliang takođe smatra da nisu veliki izgledi da dođe do banktora SAD zbog duga i očekuje da će kompromis biti postignut.

On je ukazao da američko tržište duga ostaje glavna investiciona destinacija za kineske devizne rezerve, uprkos njihovoj postepenoj diversifikaciji ka evru i drugim nedolarskim aktivama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: