Fijat: Plan za opstanak Mirafjorija

Italijanski Fijat je postigao dogovor sa Konfindustrijom, glavnim udruženjem italijanskih poslodavaca, o sudbini svoje fabrike Mirafjori.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

09:30

Default images

Izvršni direktor gigantskog evropskog proizvođača automobila Serđo Markijone kaže da će Fijat i Krajsler formirati novo zajedničko preduzeće za fabriku Mirafjori.

Ako sindikat odbije sporazum, Fijat će ulagati negde drugo, upozorio je Markijone.

Dogovor, koji će biti izvan ugovora sa sindikatom metalskih radnika, važiće dok se ne potpiše novi sporazum između Fijata, Konfindustrije, koja okuplja sve najznačajnije italijanske industrijalce i Federmekanike, sindikata metalskih radnika.

Krajem novembra, on je najavio formiranje zajedničkog preduzeća sa Krajslerom u fabrici Mirafjori, navodeći da će se u zajedničkoj firmi izrađivati vozila robne marke "alfa romeo" i "džip", koji pripada Krajsleru.

U fabrici Mirafjori, koja zapošljava 5.800 radnika, minule godine proizvedeno je 178.000 vozila, a plan je da se proizvodnja znatnije poveća u 2012. Novi modeli trebalo bi da budu spremni za treće tromesečje 2012. godine.

Markijone je zatražio od sindikata postizanje dogovora o uvođenju fleksibilnijeg radnog vremena u italijanskim pogonima, kao jedan od uslova da se krene sa ostvarenjem plana ulaganja od 20 milijardi evra u razvoj Fijata.

Izvršni direktor Fijata je kazao da će biti neophodno da se do kraja ove godine usvoje nova pravila rada i u fabrici Mirafjori, kako bi se povećao broj smena i smanjila odsustva sa posla.

Postizanjem dogovora sa sindikatima obezbedili bi se uslovi za ulaganje jedne milijarde dolara u najvažniji pogon Fijata u Italiji. Plan je, prema rečima Markijonea, da obim proizvodnje dostigne 280.000 vozila godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: