Integracija "Rusala" i "Nornikla"

Kompanija „Ruski aluminij“ Olega Deripaske kupila je blokirajući paket akcija „Noriljsk nikla“ za 10,6 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

13:40

Default images

Ruska kompanija "Ruski aluminij" u vlasništvu milijardera Olega Deripaske kupila je, blokirajući paket akcija, najvećeg domaćeg i svetskog proizvodjača nikla i paladijuma kompanije "Noriljsk nikl" za 10,6 milijardi evra (15,23 milijardi dolara), saopštila je do nedavno najveća aluminijumska kompanija u svetu.

"Rusal" planira da završi transakciju u prvom tromesečju 2008. godine, do kada mora da obezbedi odobrenje antimonopolskih službi sedam zemalja.

U saopštenju kompanije se ističe da će kupovina akcija ruskog "Nornikla", kako skraćeno zovu ovu kompaniju, biti prvi korak ka stvaranju prve u Rusiji globalne diversifikovane rudarsko-metalurške korporacije, prenela je agencija Interfaks.

Holding "Nornikl" Mihaila Prohorova dobiće 11 procenata akcija "Rusala", kao i gotovinu za razliku (u vrednosti od oko šest milijardi dolara). Predstavnici grupacije "Oneksim", u čijem je sastavu "Nornikl", sem toga biće u bordu direktora "Rusala".

Holding "Interros", koji zastupa interese ruskog milijardera Vladimira Potanjina, u čijem je vlasništvu 25,3 odsto akcija "Nornikla", odustao je od kupovine blokirajućeg paketa "Nornikla", što je automatski omogućilo da "Rusal" i "Oneksim" pokrenu transakciju o čemu je već ranije postignut sporazum.

Ruski mediji navode da je posao između grupacije "Oneksim" i "Rusala" procenjen za tri milijarde dolara manje nego ista ponuda za Potanjina. Za "Rusal" je paket od 29 procenta plus jedna akcija "Nornikla" procenjen na 14,7 milijardi dolara, dok je Potanjinu nudjeno 25 odsto plus jedna akcija za 15,7 milijardi.

U slučaju da Deripaska, Prohorov i i Potanjin postignu dogovor, integrisana kompanija "Rusala" i "Nornikla" sa kapitalizacijom većom od 100 milijardi dolara može na svetskom tržištu da konkuriše gigantima kao što su agresivni "BHP Biliton" i "Rio Tinto".
Po vrednosti, novi holding bi se izjednačio sa ruskom naftnom kompanijom "Rosnjeft" ili "Sberbankom", a veću kapitalizaciju u Rusiji ima samo "Gasprom" (300 milijardi dolara).

U sastavu akcionara "Rusala" je i švajcarska kompanija "Glenkor" (Glencore) koja poseduje 35 odsto akcija kompanije "Ikstrata" (Xstrata), četvrtog po veličini proizvodjača nikla u svetu.

Spajanje "Rusala" i "Nornikla" izazvalo je negativne reakcije investitora, i kotacije "Nornikla" na ruskom tržištu vrednosnih hartija su opale za dva odsto. "Rusal" i "Nornikl" proizvode različite metale, i vodeće su kompanije u svojim sektorima, zbog čega se uspešno dopunjuju, ističu analitičari.

Sem toga "Rusal" ima vlastite energetske kapacitete i mogućnost da dobija jeftiniju struju u poredjenju sa konkurencijom. Integracijom, kompanije mogu da uštede na zajedničkoj upravi i ujedinjenoj prodaji.

Osnovna svrha konsolidacije je u činjenici da će nova kompanija lakše privlačiti finansijska sredstva za svoje projekte i obezbediti još veći potencijal na polju međunarodnih integracija i pruzimanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: