Svet

Sreda, 05.05.2021.

13:54

EU smanjuje zavisnost od stranih dobavljača u šest sektora

Evropska unija predstavila je plan za smanjenje zavisnosti od kineskih i drugih stranih dobavljača u šest strateških oblasti.

Izvor: Tanjug

EU smanjuje zavisnost od stranih dobavljača u šest sektora
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

Plan je izrađen nakon ekonomskog pada izazvanog pandemijom, a neke od oblasti su sirovine, farmaceutski sastojci i poluprovodnici.

U planu 27-članog bloka ističe se hitnost tog zadatka, uz obrazloženje da se Evropa oslanja na Kinu za oko pola od 137 proizvoda koji se koriste u osetljivim ekosistemima, a reč je uglavnom o sirovinama, farmaceutskim i drugim proizvodima važnim za zelene i digitalne ciljeve bloka, prenosi Rojters.

Ažurirani plan industrijske strategije EK osmišljen je nakon što je korona pandemija ukazala na problem "uskih grla" u lancu snabdevanja, zbog čega EU planira da izvrši detaljnu reviziju dobavljača sirovina, baterija, aktivnih farmaceutskih sastojaka, vodonika, poluprovodnika, te klaud i tzv. "edge" tehnologije, kako bi odlučila o budućem poslovanju s njima.

"Današnja ažurirana industrijska strategija odnosi se na to da naše industrije budu opremljene za pokretanje digitalne i zelene transformacija ekonomije, a da istovremeno obezbedi konkurentnost naših industrija u kontekstu oporavka od krize od korona virusa", izjavila je potpredsednica EK Margret Vestager na konferenciji za novinare.

Mere EU mogle bi da uključe "diverzifikaciju ponude i potražnje oslanjajući se na različite trgovinske partnere kad god je to moguće, ali i pravljenje zaliha i samostalno delovanje kad god je to potrebno", navodi se u dokumentu napisanom na 19 stranica.

Da bi smanjile zavisnost od uvoza, zemlje EU mogle bi da udruže resurse za Važne projekte od zajedničkog evropskog interesa (IPCEI) u klaud računastvu naredne generacije, industriji vodonika, niskougljeničnoj, farmaceutskoj i industriji poluprovodnika.

Program IPCEI treba da omogući vladama EU da upumpavaju novac po blažim pravilima o državnoj pomoći, a kompanijama da rade zajedno na brojnim projekatima - od dizajna do proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: